fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

Pasty kanapkowe i wszelkie smarowidła uwielbiam po stokroć. Nie dość, że są super sposobem na szybkie śniadanie, to sprytnie załatwiają temat przekąsek na różnych domowych posiadówach.

domowa pasta do chleba z czerwonej fasoli i ajvaru piknatna

Pikantna pasta kanapkowa z czerwonej fasoli i ajvaru chwilowo zdetronizowała w moim menu wszystkie hummusy. Znika szybciej niż się robi i mocno uzależnia. Trzeba przyznać, że robi się naprawdę ekspresowo. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładką masę.

PASTA KANAPKOWA Z FASOLI I AJVARU – SKŁADNIKI I WYKONANIE:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki ajvaru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarenkach
  • fasolę dokładnie przepłukać
  • do odsączonej i przepłukanej fasoli dodać ajvar i czosnek
  • wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę
  • na koniec dodać ziarna pieprzu i dokładnie wymieszać
domowa pikantna pasta do chleba z czerwonej fasoli i ajvaru

Tak przygotowana pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Można ją również zajadać razem z warzywami pokrojonymi w słupki. Jest to przetestowana i chwalona przekąska na wszystkich moich domówkach.
Jeśli nie lubicie zbyt ostrych smaków tradycyjny, pikantny ajvar można zastąpić wersją łagodną lub w ogóle go pominąć, a zamiast tego dodać do fasoli trochę świeżej, czerwonej papryki i oliwy.

Komentarze

komentarze