DANIA GŁÓWNE

PAPRYKA FASZEROWANA SAŁATKĄ Z KUSKUSU I TUŃCZYKA

By 26 czerwca 2015 16 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

papryka faszerowana salatka z kuskusu i tunczyka

To jeden z tych pomysłów, który powstaje gdy…pomysłów brak, a czasu niewiele. Kuskus w roli szybkiego, pożywnego obiadu sprawdza się zawsze. Wystarczy dodać do niego kilka składników, by stanowił nie tylko smaczny dodatek, ale był esencją całego dania. Spontanicznie zamknęłam go w pieczonej papryce – miała być przystawka, wyszło – danie główne :).
SKŁADNIKI (na 2 porcje/po 2 papryki na osobę):
1 szklanka kaszy kuskus
bulion warzywny
pęczek natki pietruszki
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
2 pomidory
5 ogórków konserwowych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
oliwa
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
* paprykę kroję u nasady, tak żeby zostawić „kapelusze”, oczyszczam dokładnie z gniazd nasiennych smaruję oliwą, oprószam solą i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 20 minut;
* pomidora (obranego ze skórki) i ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę, dodaję do nich pokrojone na pół oliwki i pokrojoną bardzo drobno natkę pietruszki;
* kuskus zalewam bulionem warzywnym, a gdy będzie gotowy łączę go z pokrojonymi składnikami i dokładnie mieszam, na końcu dodaję tuńczyka – całość doprawiam solą, pieprzem i polewam łyżką oliwy;
* upieczoną paprykę faszeruję przygotowaną sałatką – danie smakuje świetnie i na ciepło, i na zimno :);

papryka faszerowana slataka z kuskusu i tunczyka

Gotuj w zdrowym stylu

Komentarze

komentarze