PAKORA Z KALAFIORA

Udostępnij
Facebookpinterest

pakora z kalafiora

Światowe Dni Jogi mocno zainspirowały mnie do zrobienia na obiad czegoś bardzo indyjskiego. Pakora czyli warzywa w indyjskim cieście to obok curry i mango lassi klasyka indyjskiego street foodu, szczególnie popularna na południu Indii. Ta najbardziej klasyczna robiona jest z kalafiora choć można ją wykonać właściwie z każdego warzywa, a nawet z pieczarek. Pakora to nic innego jak ciasto wykonane z besanu czyli mąki z cieciorki, doprawione odpowiednimi przyprawami i smażone w głębokim tłuszczu. Proste prawda? Tradycyjna pakora spożywana jest jako przekąska w towarzystwie herbaty (chai), ale na pewno sprawdzi się świetnie również jako dodatek do dania głównego. Wprawdzie w mojej kuchni smażenie w głębokim tłuszczu to naprawdę rzadkość, ale tym razem nie mogłam się oprzeć. Na początku tego roku spędziłam ponad miesiąc w Indiach i Nepalu. Była to bardzo długa podróż – nie tylko w głąb lądu, ale i w głąb siebie dlatego to danie jest dla mnie wciąż bardzo sentymentalne i przywołuje wiele emocji.

SKŁADNIKI (porcja na ok. 4 osoby):

1/2 kalafiora

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 szklanki wody

2 łyżki mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonej kozieradki

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cury

1/2 łyżeczki chili

szczypta cynamonu

sól, pieprz – do smaku

olej do smażenia

WYKONANIE:

*ciasto: mąkę połączyć z wodą i wszystkimi przyprawami – dokładnie wymieszać, ciasto powinno być dosyć gęste (konsystencja gęstej śmietany)

*kalafiora podzielić na małe różyczki

*porządnie rozgrzać olej (spora ilość, ok. 1- 1,5 cm – ma to być smażenie w głębokim tłuszczu więc pakora powinna w nim pływać)

*kalafior a zanurzać w cieście, dokładnie obtaczać i wrzucać na olej

*różyczki smażyć ok. 5 minut – w połowie tego czasu można je obrócić na drugą stronę

*usmażoną pakorę układać na papierowym ręczniku, żeby odprowadzić nadmiar tłuszczu

 

 

Komentarze

komentarze