Udostępnij
Facebookpinterest

Na tym blogu jeszcze nigdy nie pojawiła się owsianka. To dlatego, że jeszcze do niedawna bardzo jej nie lubiłam. Próbowałam wiele razy  i zawsze coś mi nie pasowało. Niedawno trafiłam jednak na przepis Jamiego Olivera, który zupełnie zmienił moje podejście do tego tematu.

zdrowe weganskie sniadanie z platkow owsianych  kokosa  maku

Płatki, woda, dodatki. Niby owsianka jak każda inna. Nie wiem w czym tkwi jej sekret i dlaczego nagle zaczęła mi pasować. Być może to kwestia proporcji, których nigdy nie umiałam dobrze wyważyć. Być może szczypty soli, której sama z siebie do owsianki pewnie nigdy bym nie dodała. Może chodzi o strukturę? Ziarenka maku i wiórki kokosowe fajnie chrupią podczas jedzenia, a konsystencja nie jest ani rzadka, ani gęsta tylko przyjemnie kleista ;).

Niezależnie od tego jaki jest powód mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć – ta owsianka jest naprawdę dobra! Więc jeśli do tej pory nie byliście przekonani – próbujcie. Nie pożałujecie.

OWSIANKA Z KOKOSEM I MAKIEM – SKŁADNIKI:

(porcja na 4 osoby)

  • 1 kubek płatków owsianych (ja podążając za oryginalnym przepisem używam całych, które gotują się dłużej)
  • 3 kubki wody szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 2 dojrzałe banany
  • ziarenka maku – do posypania (ok. 1 – 1,5 płaskiej łyżeczki na porcję)
  • wiórki kokosowe – do posypania (ok. 2 czubate łyżeczki na porcję)
  • świeże owoce – opcjonalnie, do podania/dekoracji

OWSIANKA Z KOKOSEM I MAKIEM – WYKONANIE:

  • płatki owsiane wsypać do garnka, zalać wodą, dodać do nich szczyptę soli i gotować na małym ogniu – niezależnie od tego dla ilu osób będziecie przygotowywać owsiankę trzymajcie się proporcji 1:3, gdzie 1 to płatki, a 3 to woda
  • owsianka powinna gotować się ok. 10-15 minut (chyba, że użyjecie płatków błyskawicznych), w międzyczasie należy ją mieszać; końcowy efekt powinien być kleisty i bardzo powoli spływać po łyżce
  • gdy owsianka jest ugotowana dodać do niej łyżkę miodu oraz rozdrobnione widelcem banany i dokładnie wymieszać, jeśli używacie mleka – można ją w tym momencie delikatnie chlusnąć
  • owsiankę przełożyć do miseczek, posypać makiem, wiórkami i cynamonem

Komentarze

komentarze