OWSIANKA Z KOKOSEM I MAKIEM WEDŁUG JAMIEGO OLIVERA

Udostępnij
Facebookpinterest

Na tym blogu jeszcze nigdy nie pojawiła się owsianka, a to dlatego, że jeszcze do niedawna bardzo jej nie lubiłam. Próbowałam wiele razy  i zawsze cos mi nie pasowało, aż do momentu, w którym trafiłam na przepis Jamiego Olivera.

Płatki, woda, dodatki. Niby owsianka jak każda inna. Nie wiem w czym tkwi jej sekret i dlaczego nagle zaczęła mi pasować. Być może to kwestia proporcji, których nigdy nie umiałam dobrze wyważyć, być może szczypty soli, której sama z siebie do owsianki pewnie nigdy bym nie dodała, a może chodzi o strukturę? Ziarenka maku i wiórki kokosowe fajnie chrupią podczas jedzenia, a konsystencja nie jest ani rzadka, ani gesta tylko przyjemnie kleista ;). Niezależnie od tego jaki jest powód mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć – ta owsianka jest naprawdę dobra! Więc jeśli do tej pory nie byliście przekonani – próbujcie. Nie pożałujecie.

OWSIANKA Z KOKOSEM I MAKIEM – SKŁADNIKI:

(porcja na 4 osoby)

1 kubek płatków owsianych (ja podążając za oryginalnym przepisem używam całych, które gotują się dłużej)

3 kubki wody szczypta soli morskiej

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

2 dojrzałe banany

ziarenka maku – do posypania (ok. 1 – 1,5 płaskiej łyżeczki na porcję)

wiórki kokosowe – do posypania (ok. 2 czubate łyżeczki na porcję)

świeże owoce – opcjonalnie, do podania/dekoracji

WYKONANIE:

płatki owsiane wsypać do garnka, zalać wodą, dodać do nich szczyptę soli i gotować na małym ogniu – niezależnie od tego dla ilu osób będziecie przygotowywać owsiankę trzymajcie się proporcji 1:3, gdzie 1 to płatki, a 3 to woda

owsianka powinna gotować się ok. 10-15 minut (chyba, że użyjecie płatków błyskawicznych), w międzyczasie należy ją mieszać; końcowy efekt powinien być kleisty i bardzo powoli spływać po łyżce

gdy owsianka jest ugotowana dodać do niej łyżkę miodu oraz rozdrobnione widelcem banany i dokładnie wymieszać, jeśli używacie mleka – można ją w tym momencie delikatnie chlusnąć

owsiankę przełożyć do miseczek, posypać makiem, wiórkami i cynamonem

dodatkowo można dołożyć do niej świeże owoce – truskawki, borówki, maliny, inne ulubione, albo orzechy

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

komentarze