DANIA GŁÓWNE

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

By 27 kwietnia 2016 20 lipca, 2017 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

Niby wiosna, a pogoda jakaś taka nie najlepsza. Zamarzyła mi się słoneczna Italia więc zrobiłam naleśniki.

Niby zwyczajne, bo ze szpinakiem i fetą, ale… polane sosem pomidorowym z oregano i świeżą bazylią, zapieczone z odrobiną mozarelli i oliwek zamieniły się w prawdziwą, włoską ucztę. Nie będę się rozpisywać o tym jak usmażyć same naleśniki, bo na te każdy ma swój własny sposób, ale podzielę się tym co było w środku i na zewnątrz :).

nalesniki ze szpinakiem i feta

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ – SKŁADNIKI (na ok. 12 naleśników):

FARSZ:

1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

1 kostka sera feta

2 ząbki czosnku

pieprz czarny świeżo mielony

szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

2 łyżki oliwy

SOS:

1-2 łyżki oliwy

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki

1 ząbek czosnku

1/2 małej cebuli

szczypta cukru

suszone oregano

świeża bazylia

1 opakowanie mozarelli

czarne oliwki (opcjonalnie do posypania)

WYKONANIE:

FARSZ:

*czosnek drobno posiekać, podsmażać przez chwilę na rozgrzanej oliwie

*na patelnię wrzucić szpinak

*dodać rozdrobnioną fetę – mieszać do momentu aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę, bez grudek

*doprawić świeżo mielonym pieprzem i odrobiną gałki (należy uważać z jej ilością, żeby nie zdominowała smaku całego farszu)

SOS:

*w garnku podgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną cebulę i czosnek

*dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i szczyptą cukry – gotować przez chwilę (ok. 10 minut)

*zdjąć sos z ognia, dodać kilka listków świeżej bazylii i zmiksować całość blenderem

NALEŚNIKI:

*wypełnić naleśniki przygotowanym wcześniej farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skropionym na dnie odrobiną oliwy

*polać naleśniki sosem pomidorowym, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać ok.15-20 minut

*5 minut przed końcem położyć cienko pokrojoną mozarellę i oliwki (jeśli ich używamy)

*przed podaniem danie można dodatkowo posypać jeszcze drobno posiekanymi listkami bazylii- będzie wyjątkowo aromatyczne i bardziej kolorowe 🙂

Komentarze

komentarze