MUFFINY OWSIANE Z BANANEM

Udostępnij
Facebookpinterest

Muffiny owsiane po raz pierwszy na blogu!

A wszystko dlatego, że… fanem muffinów nie jestem. Mowa o tych klasycznych, które tak ładnie wyrastają , są udekorowane słitaśno – różowym lukrem i wyglądają jak wycięte ze plakatu z ponętną pin up girl. To nie dla mnie – ładnie wyglądają na zdjęciach, ale smak mi nie pasuje nawet odrobię. Nieważne czy z jagodą, wiśnią, borówką czy maliną. Po prostu tak już mam, że ze słodyczy najbardziej lubię… śledzie i ogórki kiszone. W sumie nie narzekam, bo taki stan rzeczy ułatwia znacznie dopinanie spodni. Czasem jednak zabieram się za przyrządzanie jakichś łakoci –  bardziej z myślą o domownikach niż o sobie samej. Muffiny owsiane z bananem, których smak poznałam robiąc zdjęcia na jednym z warsztatów, przemówiły również do mnie dlatego z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem.

 

SKŁADNIKI (na 10 porcji):

2 jajka

0,5 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mąki

0,25 szklanki cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 banany

1 opakowanie cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki płatków migdałowych

1-2 łyżki oleju

WYKONANIE:

*rozgrzać piekarnik do 180-190ºC

*banany rozgnieść widelcem tak, żeby nie było większych grudek

*pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać rozgniecione wcześniej banany

*wypełnić foremki na muffiny do 3/4 wysokości

*piec 20-25 minut

 

 

Komentarze

komentarze