

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej kolorowych i aromatycznych jakie znam. Smakom jej dań trudno się oprzeć. Tym razem jednak nie o daniach, a o napojach. Konkretnie o masala chai czyli najpopularniejszej formie przygotowania aromatycznej, indyjskiej herbaty o ostrym smaku i korzennym aromacie. W Indiach każda rodzina ma swój własny sposób na masala chai, jednak choć proporcje i niektóre składniki są dodawane według indywidualnego gustu istnieje przepis na wersję bazową :).
SKŁADNIKI:
2 czubate łyżki dobrej, jakościowej, czarnej herbaty liściastej
5 łyżeczek cukru brązowego
1 laska cynamonu
2-3 plastry imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3-4 goździki
3-4 ziarna kardamonu
szczypta pieprzu
200 ml mleka
WYKONANIE:
* do rondelka wlewam 250 ml wody, wsypuję herbatę, cukier i przyprawy – doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu ok. 3 minuty
* do czaju wlewam mleko i ponownie zagotowuję
* przecedzam przez sitko, wlewam do kubeczków i piję bardzo gorące