NAPOJE

MASALA CHAI

By 23 czerwca 2014 2 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

masala chai

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej kolorowych i aromatycznych jakie znam. Smakom jej dań trudno się oprzeć. Tym razem jednak nie o daniach, a o napojach. Konkretnie o masala chai czyli najpopularniejszej formie przygotowania aromatycznej, indyjskiej herbaty o ostrym smaku i korzennym aromacie. W Indiach każda rodzina ma swój własny sposób na masala chai, jednak choć proporcje i niektóre składniki są dodawane według indywidualnego gustu istnieje przepis na wersję bazową :).

SKŁADNIKI:

2 czubate łyżki dobrej, jakościowej, czarnej herbaty liściastej

5 łyżeczek cukru brązowego

1 laska cynamonu

2-3 plastry imbiru

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

3-4 goździki

3-4 ziarna kardamonu

szczypta pieprzu

200 ml mleka

WYKONANIE:

* do rondelka wlewam 250 ml wody, wsypuję herbatę, cukier i przyprawy – doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu ok. 3 minuty

* do czaju wlewam mleko i ponownie zagotowuję

* przecedzam przez sitko, wlewam do kubeczków i piję bardzo gorące

masala chai

masala chai

masala chai

Komentarze

komentarze