Udostępnij
Facebookpinterest

Zawsze uważam, że najlepszym sposobem na to, żeby się zdystansować, nabrać świeżej energii i chęci do działania są podróże. Nie muszą to być podróże odległe, kosztowne i długotrwałe. Mogą to być również podróże kulinarne, które przywołają miłe wspomnienia.

Od ponad tygodnia właściwie nie ma dnia bez deszczu. Postanowiłam więc zaklinać pogodę jedzeniem inspirowanym Sycylią czyli miejscem, w którym słońce świeci przez 300 dni w roku. Łosoś po sycylijsku, podlany winem i posypany świeżymy ziołami jest jednym z tych dań, które zawsze poprawiają mi humor i sprawiają, że od razu robi się cieplej, przyjemniej i bardziej wakacyjnie.

grillowany filet z lososia

Podobno to właśnie na Sycylii narodziła się kultura włoskiego biesiadowania. Nie ma na to niezbitych dowodów, ale pewne jest, że w IV wieku p.n. e. grecki poeta Archestratus to właśnie tutaj napisał poemat „Gastronomia”, w którym wychwalał pod niebiosa smaki i kulinarne zwyczaje Italii. Pewne jest również, że kuchnia sycylijska to mocne połączenie wpływów arabskich i greckich, którym zawdzięcza makaron oraz swoje najsłynniejsze wina.

Inspiracją do tego dania była insalada siciliana oraz popularny na wyspie i w południowej części Włoch sos salmogrillo. W bardzo klasycznej formie jest to sos – marynata z oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół. W niektórych regionach dodaje się do niego białe wino i ja podążyłam właśnie tym tropem. Do tradycyjnej sałatki sycylijskiej poza pomidorami dorzuciłam różyczki świeżego brokuła, a całość solidnie posypałam świeżym oregano. Na górze wylądował soczysty, grillowany łosoś.

To nie jest danie, nad którym będziecie musieli długo się rozwodzić. Przygotowanie takiego łososia zajmuje chwilę i nie trzeba posiadać wybitnego talentu kulinarnego, żeby się udał. Zawsze wychodzi dobry.

losos grillowany z warzywami

ŁOSOŚ PO SYCYLIJSKU – SKŁADNIKI(porcja dla 2 osób):

  • 2 filety z łososia MOWI
  • dobrej jakości oliwa z oliwek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny + odrobina startej skórki
  • 1 główka brokuła pokrojonego w małe różyczki
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego oregano
  • 1/3 szklanki białego wina (użyłam sauvignon blanc)
  • 1/2 szklanki oliwek(mix czarnych i zielonych lub takie, które lubicie najbardziej)
  • odrobina soli i pieprzu cytrynowego

ŁOSOŚ PO SYCYLIJSKU – WYKONANIE:

  • natrzyj łososia oliwą i sokiem z cytryny
  • przełóż go na rozgrzaną patelnię i grilluj do momentu aż ładnie się zarumieni, na koniec delikatnie oprósz solą i pieprzem
  • na drugiej patelni podsmaż pokrojony w płatki czosnek, dodaj do niego brokuły – gdy zmiękną dorzuć pomidorki, oregano i skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem
  • gdy pomidory zaczną pękać dodaj wino i lekko zredukuj nadmiar płynu
  • na koniec dodaj oliwki, dokładnie wszystko wymieszaj
  • przełóż warzywa na talerze, połóż na nich filet z łososia i polej sosem, który został na patelni
  • udekoruj całość świeżym oregano

Łosoś pachnie obłędnie, a całość wygląda bardzo świeżo. Spróbujcie koniecznie! Buon appetito!

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Komentarze

komentarze