Jaka jest lemoniada idealna? Bardziej kwaśna czy bardziej słodka? Klasyczna z cytryną czy na wypasie z różnymi dodatkami? Moja ulubiona to lemoniada z limonką i miętą. Z powodzeniem można ją również nazwać virgin mojito.
Dla mnie im kwaśniejsza tym lepsza, a im bardziej miętowa tym bardziej orzeźwiająca. Najlepsza lemoniada to domowa lemoniada, z prawdziwych cytryn albo limonek, a nie z syropów i słodkich ulepków. Wystarczy dodać do niej kruszony lód i trochę rumu – zamieni się w najprawdziwsze mojito i zawojuje nie jedną imprezę.
LEMONIADA Z LIMONKĄ I MIĘTĄ – SKŁADNIKI:
1,5 litra wody niegazowanej (jeśli planujecie przerabiać to na mojito gazowana będzie lepsza)
2 limonki
3 łyżki cukru brązowego (jeśli wolicie słodzą wersję dodajcie jeszcze jedną)
solidna garść świeżej mięty
lód (najlepiej kruszony, ale kostki też będą ok)
LEMONIADA Z LIMONKĄ I MIĘTĄ – WYKONANIE:
limonki dokładanie sparzyć i wyszorować, pokroić drobno i wrzucić do dzbanka
dodać listki mięty i zasypać wszystko cukrem
ugniatać wszystko do momentu aż limonka i mięta puszczą sok
zasypać wszystko lodem, zalać wodą i dokładnie wymieszać