LEMONIADA Z LIMONKĄ I MIĘTĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

Jaka jest lemoniada idealna? Bardziej kwaśna czy bardziej słodka? Klasyczna z cytryną czy na wypasie z różnymi dodatkami? Dla mnie im kwaśniejsza tym lepsza, a im bardziej miętowa tym bardziej orzeźwiająca. Najbardziej lubię taką, którą z powodzeniem można nazwać virgin mojito.

Najlepsza lemoniada to domowa lemoniada, z prawdziwych cytryn albo limonek, a nie z syropów i słodkich ulepków. Ta, którą lubię najbardziej ma jeszcze jedną zaletę. Wystarczy dodać do niej kruszony lód itrochę rumu – zamieni się w najprawdziwsze mojito i zawojuje nie jedną imprezę.

LEMONIADA Z LIMONKĄ I MIĘTĄ – SKŁADNIKI

1,5 litra wody niegazowanej (jeśli planujecie przerabiać to na mojito gazowana będzie lepsza)

2 limonki

3 łyżki cukru brązowego (jeśli wolicie słodzą wersję dodajcie jeszcze jedną)

solidna garść świeżej mięty

lód (najlepiej kruszony, ale kostki też będą ok)

WYKONANIE:

*limonki dokładanie sparzyć i wyszorować, pokroić drobno i wrzucić do dzbanka

*dodać listki mięty i zasypać wszystko cukrem

*ugniatać wszystko do momentu aż limonka i mięta puszczą sok

*zasypać wszystko lodem, zalać wodą i dokładnie wymieszać

 

Komentarze

komentarze