LEMONIADA BAZYLIOWA

Udostępnij
Facebookpinterest

lemoniada bazyliowa

Powietrze wokół mnie pachnie dzisiaj bazylią,bo przy okazji Dnia Dziecka, którym jest się przecież przez całe życie zafundowałam sobie przyjemność w postaci domowej lemoniady.

Taka zielona, aromatyczna  lemoniada bazyliowa sprawdza się świetnie w duszne, upalne dni. Doskonale odświeża i koi pragnienie, do tego ten zapach – aż chce się więcej i więcej:). Poza walorami smakowymi taki napój ma również właściwości prozdrowotne i z pewnością stanowi świetną alternatywę dla wszystkich naszpikowanych chemią napojów gazowanych. Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego i nerwowego. Pomaga w przyswajaniu składników odżywczych zawartych w pokarmach i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Dodatkowo działa też przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i zmniejsza nadpobudliwość.

DO WYKONANIA LEMONIADY BAZYLIOWEJ POTRZEBNE BĘDĄ:

2 limonki (można zastąpić cytryną)

8 dużych gałązek bazylii

1 litr wody

2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego

WYKONANIE:

*oddzielić listki bazylii od gałązek

*wycisnąć sok z limonki

*bazylię, sok i cukier wrzucić do blendera i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji

*dolać wodę i ponownie miksować

*całość przecedzić przez sito, żeby pozbyć się powstałej w trakcie miksowania piany, przelać do butelki/dzbanka

*podawać mocno schłodzone – wtedy smakuje najlepiej!

 

Komentarze

komentarze