

Powietrze wokół mnie pachnie dzisiaj bazylią,bo przy okazji Dnia Dziecka, którym jest się przecież przez całe życie zafundowałam sobie przyjemność w postaci domowej lemoniady.
Taka zielona, aromatyczna lemoniada bazyliowa sprawdza się świetnie w duszne, upalne dni. Doskonale odświeża i koi pragnienie, do tego ten zapach – aż chce się więcej i więcej:). Poza walorami smakowymi taki napój ma również właściwości prozdrowotne i z pewnością stanowi świetną alternatywę dla wszystkich naszpikowanych chemią napojów gazowanych. Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego i nerwowego. Pomaga w przyswajaniu składników odżywczych zawartych w pokarmach i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Dodatkowo działa też przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i zmniejsza nadpobudliwość.
DO WYKONANIA LEMONIADY BAZYLIOWEJ POTRZEBNE BĘDĄ:
2 limonki (można zastąpić cytryną)
8 dużych gałązek bazylii
1 litr wody
2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
WYKONANIE:
*oddzielić listki bazylii od gałązek
*wycisnąć sok z limonki
*bazylię, sok i cukier wrzucić do blendera i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji
*dolać wodę i ponownie miksować
*całość przecedzić przez sito, żeby pozbyć się powstałej w trakcie miksowania piany, przelać do butelki/dzbanka
*podawać mocno schłodzone – wtedy smakuje najlepiej!