KRUPNIK GRZYBOWY CZYLI GRZYBOWA Z PĘCZAKIEM

Udostępnij
Facebookpinterest

Podobno to mężczyźni są lepszymi kucharzami. Jak jest u Was? Kto w domu chętniej miesza w garach? U nas dzisiaj krupnik grzybowy, albo grzybowa z pęczakiem – wybierzcie nazwę, która bardziej Wam pasuje.

Krupnik grzybowy w moim domu to zupa w 100% kooperatywna, bo rodzicie zebrali i ususzyli grzyby, potem nas nimi obdarowali, ukochany przytargał resztę składników, a ja ręką swą to skroiłam, wymieszałam, doprawiłam i polecam. Taka zupka jest naprawdę super alternatywą dla klasycznego krupniku. Ma bardzo wyraźny, grzybowy zapach i piękny, złocisty kolor.

KRUPNIK GRZYBOWY – SKŁADNIKI:

3 czubate łyżki pęczaku

20 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków

4-5 ziemniaków średniej wielkości

1 marchewka

1 pietruszka

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka masła klarowanego

sos sojowy

sól, pieprz

szczypta suszonego tymianku

natka pietruszki (do posypania)

WYKONANIE:

*grzyby namoczyć w 1 litrze wody – najlepiej zostawić je na noc, ale jeśli nie macie zbyt wiele czasu można je zalać ciepłą wodą i ten czas skrócić; trzymamy je w wodzie do momentu aż zmiękną, wody nie wylewamy!

*wodę z grzybami gotujemy, dodajemy czosnek, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i pęczak – gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby dolewamy wodę

*w międzyczasie na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy do miękkości

*doprawiamy sosem sojowym i pierzem, serwujemy posypane natką pietruszki

 

 

Komentarze

komentarze