

Krem z marchewki z warzywnym chrustem czyli po raz kolejny szybko, zdrowo, smacznie i tanio. Walorów samej marchewki wymieniać chyba nie muszę, bo to, że aż kipi od witaminy A wie chyba każdy. Podzielę się ciekawostką przywiezioną ze świata. Otóż według ogólnej klasyfikacji przyjętej przez Unię Europejską marchewkę zalicza się do warzyw wyjątek stanowi jednak marchewka portugalska, która wykorzystywana m. in. do produkcji dżemów uznawana jest za owoc. O!Niezależnie od tego czy nazwiemy ją owocem, czy warzywem ja marchewkę uwielbiam – pod każdą postacią dlatego stanowi częsty składnik mojej codziennej diety.
SKŁADNIKI:
5 marchewek
1/2 selera
2 pietruszki
2-3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 łyżeczki imbiru
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
łyżka masła
bulion warzywny (nie z kostki!)
sól, pieprz (użyłam tłuczonego kolorowego)
WYKONANIE – KREM:
3 marchewki, 1 pietruszkę i seler kroję w kostkę i duszę do miękkości na maśle (można zastąpić je olejem, ale ja zupy kremy wolę jednak z lekko maślanym posmakiem), podlewam bulionem, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze przez chwilę;gdy wszystkie warzywa będą idealnie miękkie, a wywar przejdzie smakiem przypraw wyjmuję ziarna i liść laurowy, dodaję sok z pomarańczy i zestawiam z ognia;całość blenduję na gładką masę – jeśli będzie zbyt gęsta dolewam bulion; doprawiam do smaku;
WYKONANIE – CHRUST:
z pozostałych warzyw za pomocą obieraka tworzę cienkie wstążki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia;piekarnik rozgrzewam do 180°C i wkładam do niego warzywa;piekę około 15 minut z termoobiegiem (w międzyczasie sprawdzam czy warzywa się nie przypalają – powinny być pozbawione wody i chrupiące, ale nie zwęglone więc najlepiej często do nich zaglądać);