ZUPY

KREM Z KALAREPY Z CHRZANEM I OLIWĄ TRUFLOWĄ

By 18 czerwca 2014 2 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

krem z kalarepy z chrzanem i oliwą truflową

Kalarepa niewątpliwie należy do tych składników, których walory kulinarne odkryłam całkiem niedawno.  W dzieciństwie – jeśli się pojawiała – to wyłącznie w wersji surowej (też dobrej!) i właściwie przez długi czas postrzegałam ją tyko jako sezonowe warzywo do chrupania. Tymczasem kalarepa, błogosławieństwo dla tych co na diecie, sprawdza się całkiem przyjemnie również w wersji na ciepło, ot choćby w postaci zupy :).

SKŁADNIKI:

2 kalarepy

2 młode pory

bulion warzywny

3 łyżki tartego chrzanu

sok z 1/2 cytryny

2-3 łyżki oleju roślinnego

oliwa truflowa

pieprz kolorowy

szczypta cukru

WYKONANIE:

* pory kroję w talarki i podsmażam na rozgrzanym oleju

* kalarepki obieram, kroję w drobną kostkę i łączę z porami dodając szczyptę cukru, całość gotuję ok. 15 minut (kalarepka powinna być miękka, ale nie rozgotowana)

* dodaję sok z cytryny i chrzan

*całość miksuję na gładką masę, doprawiam solą, grubo tłuczonym kolorowym pieprzem i skrapiam odrobiną oliwy ( powinna to być naprawdę znikoma ilość gdyż jej intensywny aromat w nadmiarze zabije delikatny smak kalarepy)

krem z kalarepy z chrzanem i oliwą truflową

Komentarze

komentarze