KOMPOT Z RABARBARU I JABŁKA

Udostępnij
Facebookpinterest

Upał dzisiaj daje mocno w kość i wmuszając w siebie kolejną szklankę wody pomyślałam, że pora na kompot z rabarbaru!

Czy ktoś w ogóle pija jeszcze kompoty? Takie tradycyjne, z owoców, które za małolata pijało się latem u babci na wsi i najlepiej smakowały siorbane chochlą z gara? Czy wszyscy przerzucili się już na modne organic healthy smoothie, green monstery i owocodetoksy? Ja wiem – one też są dobre, ale przecież tradycji i naszych dobrych, polskich składników nie można ignorować. Na przekór trendom powinszowałam sobie dzisiaj wielkim dzbanem kompotu z rabarbaru i jabłka, który uwielbiam niezmiennie od dziecka. Przełamałam go lekko orzeźwiającą, miętowo – cytrynową nutą.

SKŁADNIKI:

1 litr wody

2 jabłka

1 cytryna

4 łodygi rabarbaru

1 łyżka cukru

kilka gałązek mięty

WYKONANIE:

*jabłko i rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zalać wodą i zagotować

*dodać miętę i gotować wszystko aż owoce będą miękkie

*cytrynę przekroić na pół, wycisnąć z niej sok i dodać go do kompotu, skórki z cytryny można również wrzucić do garnka

*studzić w garnku, podawać schłodzone

Skusicie się?

 

 

Komentarze

komentarze