PUDDING KOKOSOWY Z KASZĄ MANNĄ I TRUSKAWKAMI

Udostępnij
Facebookpinterest

kokosowy puding z kasza manna i truskawkami

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych i choć obecnie niewielu dorosłych ją spożywa (raczej kojarzy się z niemowlęctwem), śmiało mogłaby konkurować z ziemniakami czy ryżem. Jest lekkostrawna dlatego sprawdza się jako nieodłączny składnik wielu diet, szczególnie u osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego. Z kulinarnego punktu widzenia należy podkreślić, że jest produktem niezwykle wdzięcznym w obróbce – może stanowić zarówno pożywne śniadanie, lekką przekąskę, zagęstnik do zupy lub sosu albo dodatek do dania. U mnie dzisiaj w wersji deserowej – na słodko :).

SKŁADNIKI :

3 czubate łyżki kaszy manny

100 ml mleka kokosowego

1 szklanka  zwykłego mleka

3 łyżeczki cukru

2 szklanki truskawek

WYKONANIE:

* zwykłe mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i mieszać do momentu aż się rozpuści

* gdy całość zacznie się gotować zestawić z ognia mieszając dodać mleko kokosowe, a następnie kaszę

* gotować całość ok. 4 minuty cały czas mieszając, gdy wystygnie przelać do pucharków

* truskawki zmiksować z odrobiną cukru powstałym musem polać pudding

kokosowy pudding z kasza manna i truskawkami

 

 

Gotuj w zdrowym stylu

Komentarze

komentarze