KOCIOŁEK BEDUINA

Udostępnij
Facebookpinterest

kociolek beduina

Właściwie powinno się go robić w naczyniu do tagine, ale ja takiego nie mam (jeszcze!) dlatego posiłkuję się zwykłym, wysłużonym naczyniem żaroodpornym. Przygotowanie- banalne i błyskawiczne, właśnie za to uwielbiam żarcie jednogarnkowe. Wystarczy pokroić warzywa i włożyć je do piekarnika. O całości dania w tym wypadku decydują przede wszystkim przyprawy. Jako dodatek wybrałam kuskus zalany bulionem i posypany natką pietruszki, ale równie dobrze może to być ryż, quinoa albo inny ulubiony składnik.
SKŁADNIKI:
5 niedużych ziemniaków
2 marchewki
1/2 selera
1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 papryka czerwona
1 cukinia
2 łyżeczki kuminu (drobno zmielonego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zataru (opcjonalnie)
kilka daktyli (opcjonalnie)
sól morska, świeżo mielony pieprz – do smaku
1/2 szklanki oliwy
kuskus, bulion warzywny, natka pietruszki – jako dodatek do podania
WYKONANIE:
warzywa kroję – te twardsze trochę drobniej żeby szybciej się upiekły, łącze je z oliwą i przyprawami , całość wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę pod przykryciem ok 90 minut;

Komentarze

komentarze