fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

 

To nie jest zwykły kapuśniak. To jest kapuśniak PETARDA! W dodatku z nutą ajurwedyjską, bo tłusty boczek i żeberka ustępują w nim miejsca imbirowi, kurkumie, jałowcowi i kaszy gryczanej.

Jeśli cenisz sobie zdrowe i wartościowe produkty, a do tego nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni – ten przepis jest dla Ciebie. Nawet jeśli nie umiesz gotować dasz radę!

kapuśniak

Na punkcie kiszonek zwariowałam już dawno. Gościły w mojej kuchni zanim jeszcze pojawiły się modne książki o fermentacji, buddha bowlach i byciu fit. Kiszonki mi służą i bardzo w nie wierzę. Przez cały okres jesienno – zimowy regularnie je podjadałam i nie wspierając się żadną suplementacją nie miałam nawet kataru pomimo szalejącej dookoła grypy. Ubocznym efektem spożywania kiszonek – w tym wypadku bardzo na plus – jest piękna skóra (sporo witamin z grupy B) i metabolizm, który dzięki nim działa na podwójnych obrotach.

Kiszonki są super i będę to podkreślać z uporem maniaka!

Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te spożywane na surowo, robione samodzielnie, albo pochodzące od sprawdzonego sprzedawcy (pozdrawiam Pana Andrzeja!). Nie bądźmy tacy zasadniczy. Dobra kapusta kiszona (nie kwaszona!) wrzucona do zupy nadal jest…dobrą i smaczną kapustą. Jeśli dodacie do niej kaszę gryczaną odkryjecie kapuśniak na nowo.
Ja przepadłam! Uwielbiam to połączenie chociaż przyznam, że kapuśniak z kaszą gryczaną na początku wydawał mi się dość dziwny i niespecjalnie zachęcający. Zostałam jednak fanką totalną. Przepis powtarzam dość często, zwłaszcza że zupa gotuje się właściwie sama, nie wymaga specjalnej uwagi, a dzięki kurkumie i świeżej natce wygląda bardzo wiosennie i apetycznie.

kapuśniak

KAPUŚNIAK Z KASZĄ GRYCZANĄ – SKŁADNIKI:

  • 1 czubata łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2-3 plastry imbiru
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1 płaska łyżeczka kuminu (ja zazwyczaj używam całych ziarenek i mielę je w moździerzu, na świeżo)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 mały seler
  • 2 solidne garście dobrej kapusty kiszonej
  • 2 garście kaszy gryczanej palonej (ok. 200 g)
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – do posypania

KAPUŚNIAK Z KASZĄ GRYCZANĄ – WYKONANIE:

  • w garnku rozpuszczamy masło/olej i wrzucamy imbir, jałowiec, kurkumę i kumin – wszystko dokładnie mieszamy
  • po chwili dokładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler (ja robię bardzo różnie – czasem wrzucam warzywa przekrojone na pół, czasem pokrojone drobniej – nie ma to większego znaczenia)
  • zalewamy wszystko sporą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną
  • gdy warzywa będą miękkie (to ważne!) dorzucamy kapustę kiszoną (wcześniej warto ją przepłukać, odcisnąć i drobniej pokroić), gotujemy wszystko przez kilka minut
  • na końcu dokładamy kaszę gryczaną i gotujemy do miękkości
  • kapuśniak doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, podajemy posypany natką pietruszki
kapusniak

Komentarze

komentarze