kapuśniak

KAPUŚNIAK Z KASZĄ GRYCZANĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

To nie jest zwykły kapuśniak, to jest kapuśniak PETARDA! W dodatku z nutą ajurwedyjską, bo tłusty boczek i żeberka ustepują w nim miejsca imbirowi, kurkumie, jałowcowi i kaszy gryczanej. Jeśli cenisz sobie zdrowe i wartościowe produkty, a do tego nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni – ten przepis jest dla Ciebie. Nawet jeśli nie umiesz gotować dasz radę!

kapuśniak

Na punkcie kiszonek zwariowałam już dawno, zanim jeszcze pojawiły się modne książki o fermentacji, buddha bowlach i byciu fit. Kiszonki mi służą i bardzo w nie wierzę.  Najlepszym dowodem na to jest fakt, że przez cały okres jesienno – zimowy regularnie je podjadałam i nie wspierając się żadną suplementacją nie miałam nawet kataru pomimo szalejącej dookoła grypy. Ubocznym efektem spożywania kiszonek – w tym wypadku bardzo na plus – jest piękna skóra (sporo witamin z grupy B) i metabolizm, który dzięki nim działa na podwójnych obrotach. Kiszonki są super i będę to podkreślać z uporem maniaka! Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te spożywane na surowo, robione samodzielnie, albo pochodzące od sprawdzonego sprzedawcy (pozdrawiam Pana Andrzeja!) ale nie bądźmy tacy zasadniczy. Dobra kapusta kiszona (nie kwaszona!) wrzucona do zupy nadal jest…dobrą i smaczną kapustą, a jeśli dodacie do niej kaszę gryczaną odkryjecie kapuśniak na nowo. Ja przepadłam! Uwielbiam to połączenie chociaż przyznam, że kapuśniak z kaszą gryczaną na początku wydawał mi się dość dziwny i niespecjalnie zachęcający. Zostałam jednak fanką totalną. Przepis powtarzam dość często, zwłaszcza że zupa gotuje się właściwie sama, nie wymaga specjalnej uwagi, a dzięki kurkumie i świeżej natce wygląda bardzo wiosennie i apetycznie.

kapuśniak

KAPUŚNIAK Z KASZĄ GRYCZANĄ – SKŁADNIKI:

1 czubata łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

2-3 plastry imbiru

3 ziarenka jałowca

1 płaska łyżeczka kuminu (ja zazwyczaj używam całych ziarenek i mielę je w moździerzu, na świeżo)

1/2 łyżeczki kurkumy

3 średniej wielkości marchewki

1 pietruszka (korzeń)

1 mały seler

2 solidne garście dobrej kapusty kiszonej

2 garście kaszy gryczanej palonej (ok. 200 g)

sól, pieprz – do smaku

natka pietruszki – do posypania

WYKONANIE:

*w garnku rozpuszczamy masło/olej i wrzucamy imbir, jałowiec, kurkumę i kumin – wszystko dokładnie mieszamy, a po chwili dokładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler (ja robię bardzo różnie – czasem wrzucam warzywa przekrojone na pół, czasem pokrojone drobniej – nie ma to większego znaczenia)

*zalewamy wszystko sporą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną

*gdy warzywa będą miękkie (to ważne!) dorzucamy kapustę kiszoną (wcześniej warto ją przepłukać, odcisnąć i drobniej pokroić), gotujemy wszystko przez kilka minut

*dokładamy kaszę gryczaną i gotujemy do miękkości

*kapuśniak doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, podajemy posypany natką pietruszki

kapusniak

 

 

 

 

 

Komentarze

komentarze