

Chyba najbardziej zła bywam wtedy kiedy jestem głodna. Jak burczy mi w brzuchu lepiej nie stawać na mojej drodze. Kolacji właściwie nie jadam, ale bez porządnego śniadania nie wychodzę z domu. Choćby się paliło i waliło śniadanie musi być, a najlepiej jak jest smaczne i zjadane w spokoju, a nie w biegu.
Śniadanie to trochę taki mój poranny rytuał, który odpowiednio nastraja. Wierzę w to, że nastrój jaki mamy z rana determinuje cały nasz dzień dlatego dbam o to, żeby poranki były przyjemne. Wolę wstać 20 minut wcześniej i w spokoju coś przygotować, albo wyjść z domu potargana i bez makijażu, niż w pośpiechu zapychać się czymkolwiek, albo w ogóle rezygnować ze śniadania i chodzić rozdrażniona. Przygotowanie smacznego, pożywnego śniadania w domu nie musi zajmować dużo czasu, choć minimalny wysiłek trzeba podjąć(czytaj: kupić chleb i inne składniki). Kanapka z dobrego, świeżego pieczywa z awokado skropionym limonką, jajkiem, rzodkiewką – całość posmarowana odrobiną musztardy francuskiej i posypana natką pietruszki. Brzmi fajnie? I tak smakuje! Całość to nie więcej niż 7 minut roboty. W tym czasie zrobicie oczywiście kilka takich sztuk, bo na jednej zazwyczaj się nie kończy.
KANAPKA Z AWOKADO, JAJKIEM I RZODKIEWKĄ – SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
1 miękkie awokado
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
2 jajka ugotowane na twardo
3-4 rzodkiewki
2 łyżeczki musztardy francuskiej
natka pietruszki
świeżo mielony pieprz
dobre, świeże pieczywo
WYKONANIE:
*awokado rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i szczyptą soli – taką pastą posmarować kromki pieczywa
*pokroić jajko i rzodkiewkę – ułożyć je na posmarowanym chlebie
*posmarować kanapki musztardą francuską (do smaku, bez przesady mnie na jedną kromkę wypada mniej więcej 1/3 łyżeczki)
*całość posypać natką i świeżo mielonym pieprzem