ŚNIADANIA I PRZEKĄSKI

SMACZNIE NA DZIEŃ DOBRY – KANAPKA Z AWOKADO, RZODKIEWKĄ I JAJKIEM

By 2 lipca 2018 10 lutego, 2019 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

Chyba najbardziej zła bywam wtedy kiedy jestem głodna. Jak burczy mi w brzuchu lepiej nie stawać na mojej drodze. Kolacji właściwie nie jadam, ale bez porządnego śniadania nie wychodzę z domu. Choćby się paliło i waliło śniadanie musi być, a najlepiej jak jest smaczne i zjadane w spokoju, a nie w biegu.

Śniadanie to trochę taki mój poranny rytuał, który odpowiednio nastraja. Wierzę w to, że nastrój jaki mamy z rana determinuje cały nasz dzień dlatego dbam o to, żeby poranki były przyjemne. Wolę wstać 20 minut wcześniej i w spokoju coś przygotować, albo wyjść z domu potargana i bez makijażu, niż w pośpiechu zapychać się czymkolwiek, albo w ogóle rezygnować ze śniadania i chodzić rozdrażniona. Przygotowanie smacznego, pożywnego śniadania w domu nie musi zajmować dużo czasu, choć minimalny wysiłek trzeba podjąć(czytaj: kupić chleb i inne składniki). Kanapka z dobrego, świeżego pieczywa z awokado skropionym limonką, jajkiem, rzodkiewką – całość posmarowana odrobiną musztardy francuskiej i posypana natką pietruszki. Brzmi fajnie? I tak smakuje! Całość to nie więcej niż 7 minut roboty.  W tym czasie zrobicie oczywiście kilka takich sztuk, bo na jednej zazwyczaj się nie kończy.

KANAPKA Z AWOKADO, JAJKIEM I RZODKIEWKĄ – SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):

1 miękkie awokado

2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki

2 jajka ugotowane na twardo

3-4 rzodkiewki

2 łyżeczki musztardy francuskiej

natka pietruszki

świeżo mielony pieprz

dobre, świeże pieczywo

WYKONANIE:

*awokado rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i szczyptą soli – taką pastą posmarować kromki pieczywa

*pokroić jajko i rzodkiewkę – ułożyć je na posmarowanym chlebie

*posmarować kanapki musztardą francuską (do smaku, bez przesady mnie na jedną kromkę wypada mniej więcej 1/3 łyżeczki)

*całość posypać natką i świeżo mielonym pieprzem

 

 

 

Komentarze

komentarze