

Przepisów na hummus są tysiące. Ja od lat robię go tak samo, przygotowując wszystkie składniki – z tahini włącznie – od podstaw.
SKŁADNIKI:
ciecierzyca (ok.300 g namoczonej przez noc)
czosnek (1 ząbek)
sok z cytryny (1 połówka)
olej sezamowy (1-2 łyżki)
ziarna sezamu (6 łyżek)
oliwa (2-3 łyżki)
zimna, przegotowana woda (ok. 80 ml)
sól, pieprz
1 łyżeczka kuminu
WYKONANIE:
sezam prażę, a gdy wystygnie mielę go ręcznie w moździerzu; dodaję oliwę i miksuję blenderem;dodaję pozostałe składniki i ponownie miksuję na gładką masę i właściwie to wszystko;gotowaną ciecierzycę zawsze można zastąpić tą z puszki, a pastę sezamową gotowym tahini; jeśli lubicie hummus bardziej rzadki dobrym rozwiązaniem jest dolanie do pasty zimnej wody – u mnie bywa bardzo różnie bo wszelkie smarowidła lubię pod każdą postacią;