GULASZ WARZYWNY

Udostępnij
Facebookpinterest

gulasz warzywny

Gulasz warzywny inspirowany klasycznym francuskim ratatouille i smakami Prowansji sprawdzi się świetnie jako zdrowy, pożywny obiad lub odżywcza kolacja i nasyci nie mniej niż prawdziwy gulasz mięsny.

Klasyczne ratatouille składa się przede wszystkim z bakłażanów, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki. Oczywiście nie może zabraknąć w nim ziół, najlepiej świeżych:tymianku, bazylii, czosnku. Do mojego dorzuciłam jeszcze kilka pieczarek, bo akurat miałam pod ręką i natkę pietruszki, którą przemycam w kuchni właściwie w każdym daniu. Smakował świetnie zarówno z kaszą jaglaną, jak i bulgurem, który od niedawna jest moim wielkim kulinarnym odkryciem. Nieskromnie napiszę, że gulasz jest tak dobry, że w zupełności można go zajadać nawet samodzielnie.

GULASZ WARZYWNY – SKŁADNIKI:

2-3 papryki (u mnie w różnych kolorach)

1 bakłażan

2 cukinie

1 cebula czerwona

2 szalotki

4 pomidory

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego tymianku

kilka listków świeżej bazylii

oliwa z oliwek

liść laurowy

sól, pieprz

4 pieczarki (opcjonalnie)

natka pietruszki (opcjonalnie do posypania)

WYKONANIE:

*bakłażany i cukinię pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski

*z pomidorów usunąć skórki i pokroić je w kostkę

*cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, pieczarki w kostkę

*na patelni rozgrzać oliwę, obsmażać kolejno: bakłażana, cukinię, paprykę – odłożyć warzywa do miski; podsmażyć cebulę, czosnek, dodać tymianek, liść laurowy i pomidory (plus ewentualnie pieczarki), doprawić solą, dodać wcześniej przyrumienione warzywa (dzięki temu, że nie smażymy ich razem zachowają chrupkość), wymieszać wszystko dokładnie i gotować jeszcze przez chwilę, na koniec dodać bazylię lub tak jak ja natkę pietruszki, doprawić do smaku;

Komentarze

komentarze