

Grecka sałata w wersji zmodyfikowanej. Zamiast oliwek – brzoskwinie i odrobina prażonego kuminu, który nadaje całości niezwykłego aromatu. Najlepsza w chwilach kiedy nie mam czasu, nie chce mi się gotować, mam ochotę na coś bardzo lekkiego i bogatego w smak. Szybko, zdrowo i ekspresowo – tak jak lubię najbardziej!
SKŁADNIKI:
4 pomidory
2 brzoskwinie
1 łyżeczka kuminu
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
garść świeżej mięty
100 g sera feta
2- 3 łyżki oliwy
sól, pieprz – do smaku
WYKONANIE:
pomidory i brzoskwinie obieram ze skórki, kroję w „ósemki”;kumin prażę na suchej patelni, a gdy wystygnie miażdżę w moździerzu, posypuję nim pomidory i brzoskwinie; układam na nich drobno pokruszoną fetę;oliwę łączę z sokiem z cytryny, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, doprawiam solą i pieprzem; polewam nią wszystkie składniki, całość obsypuję poszarpaną drobno miętą;