

Granita to tradycyjny sycylijski deser. Ani to lody, ani napój – raczej forma pośrednia, ale w upały sprawdza się idealnie. Granitę przygotowuje się z wody, cukru i aromatów smakowych (soków owocowych, ziół). W Katanii znana jest też jej czekoladowa wersja. Ja postawiłam na klasykę i przygotowałam orzeźwiającą granitę cytrynową z dodatkiem mięty. Smakuje mi zdecydowanie bardziej niż wszystkie sklepowe sorbety i to nie tylko ze względu na cenę (koszty wykonania w warunkach domowych są naprawdę niewielkie), ale także z powody tego, że wiem co jem.
SKŁADNIKI:
garść ulubionej herbaty (u mnie biała lub zielona)
kilka łyżek miodu – do smaku (osobiście wolę bardziej kwaśną)
sok z 1 cytryny lub limonki
pół pęczka mięty
1 cm drobno posiekanego imbiru
sok z 1 pomarańczy
WYKONANIE:
herbatę zaparzam, dodaję do niej imbir i miętę;przecedzam i zostawiam do wystygnięcia;dodaję sok z cytryny i pomarańczy, dosładzam miodem;płyn wlewam do woreczków na lód gdy kostki są gotowe wrzucam je do blendera i drobno kruszę;
WSKAZÓWKI:
zamiast granity z tych samych składników przygotujecie smaczną ice tea
pomiędzy warstwy kruszonego lodu możecie powkładać truskawki, poziomki lub maliny
zamiast mięty można użyć melisy