DANIA GŁÓWNE

DORSZ NORWESKI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

By 13 lipca 2014 3 lipca, 2015 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

dorsz z fasolka szparagowa

Dziś ryba w młodym towarzystwie:ziemniaki,fasolka i koperek. Wykonanie proste, szybkie a smak broni się sam. Już słyszę głosy sprzeciwu krzyczące:”jedzenie ryb to nie wegetarianizm!”. Ortodoksyjny na pewno nie, ale wpisuje się w rodzaj pescawegetarianizmu, dopuszczającego jedzenie ryb i owoców morza. Tych drugich nie jadam prawie w ogóle, bo na większość mam alergię, ale z ryb nie zrezygnuję.
SKŁADNIKI:
filet z dorsza (2 szt.)
młode ziemniaki(6 szt.)
fasolka szparagowa (2 solidne garści)
młody koperek (pęczek)
cytryna (2 szt.)
sól, pieprz (do smaku)
oliwa (ok. 4 łyżki)
czosnek (3 ząbki)
WYKONANIE:
każdy z filetów dzielę na dwie części i marynuję w oliwie, soli, pieprzu i cytrynie (obranej ze skórki, żeby nie było goryczy); ziemniaki i fasolkę gotuję w lekko posolonej wodzie; koperek siekam drobno łączę z oliwą i sokiem z cytryny tworząc delikatne pesto; rybę gotuję na parze; układam warstwowo:ziemniaki/fasolka/filety; całość polewam pesto koperkowym i oprószam świeżo mielonym pieprzem;

Komentarze

komentarze