DOMOWY CHLEB GRYCZANO-JAGLANY

Udostępnij
Facebookpinterest

domowy chleb gryczano jaglany

To zdecydowanie chleb dla tych, którzy nie wykazują zbyt wielkich umiejętności w zakresie piekarnictwa i mają już za sobą co najmniej  kilka nieudanych prób wypiekania. Domowy chleb gryczano -jaglany po pierwsze jest bardzo ławy do wykonania, bo robi się właściwie sam (wszystkie składniki wystarczy po prostu połączyć i odczekać chwilę), po drugie naprawdę ciężko go zepsuć, chyba jedyna taka możliwość to przegapienie momentu, w którym należy wyjąć go z pieca. Udaje się zawsze i zawsze smakuje świetnie. Jest dobrą propozycją dla wszystkich którzy cenią sobie zdrowe, wartościowe odżywianie i dla tych, którzy nie tolerują glutenu.

SKŁADNIKI:

400 g mąki gryczanej (ważne! z kaszy gryczanej niepalonej!)

200 g mąki jaglanej (użyłam gotowej, ale można ją przygotować samodzielnie mieląc zwykłą jaglankę np. w młynku do kawy)

3 czubate łyżki siemienia lnianego (można zastąpić 3 łyżkami łupin babki płesznik)

1 opakowanie suchych drożdży

1 łyżka cukru trzcinowego

2 płaskie łyżeczki nierafinowanej soli

woda

ziarna słonecznika, czarnuszka, olej

WYKONANIE:

*mąkę gryczaną, mąkę jaglaną i siemię lniane połączyć

*dosypać drożdże, dodać cukier i sól

*dodać taką ilość wody aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto (wlewając wodę cały czas mieszać)

*gdy wszystkie składniki się połączą, przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia

*ciasto ponownie wymieszać, formę posmarować olejem, obsypać ziarnami słonecznika, przełożyć do niej ciasto a górę posypać czarnuszką

*wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50ºC, poczekać chwilę aż wyrośnie i podkręcić temperaturę do 200ºC, piec z termoobiegiem 40-60 minut aż chleb będzie złocisty (najlepiej włożyć do środka patyczek – jeśli będzie suchy chleb jest upieczony)

domowy chleb gryczano jaglany

Komentarze

komentarze