fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

Chcesz zjeść coś słodkiego? Zrób to sam. Czekolada daktylowa jest przepyszna, zrobienie jej zajmuje chwilę i co najważniejsze wykonasz ją w kilka minut!

To naprawdę proste:kup daktyle, namocz, zmiksuj, dodaj kakao, orzechy, bakalie. Potem wyłóż na papier do pieczenia, uformuj i wstaw do zamrażarki. Wreszcie – zjedz, będziesz zadowolony!

Do wykonania czekolady daktylowej nie potrzeba ani specjalnych umiejętności, ani skomplikowanych sprzętów. Wystarczy miska, zwykły blender i odrobina cierpliwości. Sama masa jest na tyle dobra, że ma się ją ochotę zjadać od razu dlatego często finalnej czekolady w tabliczce zostaje już niewiele.

Do czekolady można dodawać ulubione składniki. U mnie najczęściej są to orzechy laskowe i żurawina, ale równie dobrze można zastąpić je rodzynkami, wiórkami kokosowymi i wszystkim co przyjdzie Wam do głowy. Jeśli chcecie zjadać od razu – przygotowanie musu zajmie Wam nie dłużej niż 5 minut. Tabliczka musi jednak poleżeć w zamrażalniku 1-2 godziny. Czekolada daktylowa nie będzie idealnie twarda jak klasyczna czekolada (chyba, że dodacie do niej więcej oleju kokosowego). Będzie jednak na tyle zwarta, że uda się ją pokroić w kosteczki.

Czekolada daktylowa w mojej wersji jest całkowicie wegańska – nie dodaję do niej tłuszczu zwierzęcego, mleka ani miodu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

domowa czekolada z daktyli i kakao

CZEKOLADA DAKTYLOWA – PRZEPIS

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki kakao (można zastąpić karobem)
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki ulubionych dodatków

Wykonanie:

  • daktyle namaczamy przez chwilę w gorącej wodzie
  • dodatki drobno kroimy
  • gdy daktyle zmiękną odcedzamy je, dodajemy do nich olej kokosowy i kakao – całość miksujemy na gładką, jednolitą masę
  • do masy dodajemy przygotowane dodatki
  • masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy tabliczkę
  • tabliczkę wkładamy do zamrażarki, po 1-2 godzinach czekolada jest gotowa

CZEKOLADA DAKTYLOWA – WSKAZÓWKI

  • jeśli zamiast czekolady wolicie mus czekoladowy masę od razu po zmiksowaniu można przełożyć do miseczek i dodatkowo posypać orzechami/bakaliami/wiórkami
  • jeśli chcecie, żeby czekolada była twarda dodajcie więcej oleju kokosowego
  • dodając więcej kakao uzyskacie smak zbliżony do smaku gorzkiej czekolady
  • zastępując kakao karobem uzyskacie smak zbliżony do smaku mlecznej czekolady
  • nie bójcie się eksperymentować – klasyczne składniki takie jak bakalie i orzechy można zastąpić czymś bardziej ekstrawaganckim: płatkami chili, skórką z pomarańczy, solą morską, prażonym sezamem

Komentarze

komentarze