

Płynę na fali cydru i wcale nie zamierzam szybko jej opuszczać. Po ostatnim risotto ze szparagami, które w trybie natychmiastowym podbiło serca domowników postanowiłam po raz kolejny powtórzyć kuchenny eksperyment. Tym razem szparagi zastąpiłam cukinią, a do kleistego ryżu arborio dodałam wyciśnięty sok z cytryny i świeże zioła. Obowiązkowym składnikiem był cydr, którego słodko -kwaśny smak tak bardzo pasuje mi w kuchni, że chyba już na stałe zastąpię nim wino.
SKŁADNIKI:
1 nieduża cebula
1 szklanka ryżu do risotto
oliwa
1/2 szklanki cydru
1 litr bulionu warzywnego
2 małe cukinie
masło
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól, biały pieprz – do smaku
sok z 1/2 cytryny
skórka starta z jednej cytryny
kilka gałązek świeżego estragonu
kilka gałązek świeżego tymianku
WYKONANIE:
* na patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę – całość zeszklić i dodać suchy ryż arborio
* gdy ziarna ryżu będą szkliste dodać listki estragonu (można zastąpić suszonym, ale danie będzie mniej aromatyczne), kurkumę, a po chwili wlać cydr
* gdy cydr odparuje stopniowo wlewać bulion i gotować na małym ogniu mieszając do momentu, aż ryż będzie kleisty i al dente
* do ugotowanego ryżu dodać sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, biały pieprz i w razie potrzeby doprawić odrobiną soli
* pod koniec gotowania dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, gotować jeszcze przez chwilę (ok. 2 min), cukinia powinna być chrupiąca, a nie rozgotowana
* całość podawać z kilkoma płatkami masła, posypane świeżym tymiankiem
