fbpx
Udostępnij
Facebookpinterest

Systematyczność w temacie blogowych publikacji mocno u mnie kuleje. Na szczęście pamięć mam jeszcze całkiem niezłą. Wiem, że jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na proste i szybkie curry z fasolką szparagową. Choć trochę czasu minęło – wreszcie jest więc bierzcie i korzystajcie.

Zanim kret przerył mi pół ogródka, a żarłoczne ślimaki opędzlowały grządki udało mi się zerwać całkiem sporo żółtej fasolki. Część zjedliśmy klasycznie, bez dodatków, ale gdy nam się przejadła zaczęłam kombinować. Przypomniałam sobie wtedy o curry, które zawsze jest dobrym pomysłem na szybkie działanie w kuchni.

Nie ma tu nic trudnego. Podstawą, bardzo istotną, są przyprawy i mleko kokosowe, które podbija cały smak. Sam „wsad” może być różny. Jeśli nie macie akurat fasolki szparagowej dokładnie na tej samej zasadzie możecie zrobić curry z kalafiorem, curry z dynią, curry z ziemniakami lub z jakimkolwiek innym składnikiem, który lubicie i który akurat macie pod ręką. Jeśli jadacie mięso na pewno świetnie w takim sosie sprawdzi się kurczak, albo ryba.

zolte danie z fasolka szparagowa w kociolku

Wszystkie dania typu curry są naprawdę świetne w sytuacji gdy w lodówce zalegają nam pojedyncze sztuki warzyw lub innych składników i nie do końca wiadomo co z nimi zrobić. Kroimy, wrzucamy do garnka i lecimy z tematem. Dzięki temu pojedyncze ziemniaki, albo połówki cebuli się nie marnują. Po drugie jest to typowe danie jednogarnkowe – szybkie, sycące, dobrze rozgrzewające. Wystarczy ugotować do tego ryż (albo i nie) i właściwie jest gotowe. Po trzecie może spokojnie postać w lodówce kilka dni więc jeśli ugotujemy trochę więcej mamy z głowy kolejny obiad.

Proporcje, które tu podaję absolutnie nie są ścisłe. Wrzuciłam do garnka tyle sztuk, ile miałam. Jeśli wrzucicie o jedną marchewkę więcej, albo pominiecie ją całkowicie i np. dorzucicie więcej ziemniaków, albo cieciorkę – na pewno też będzie dobre.

Nie rezygnowałabym jednak z przypraw i z mleka kokosowego. Pominięcie tych składników może znacząco zmienić smak.

Jeśli nie chce Wam się bawić w przyprawy możecie użyć gotowej pasty curry dostępnej w sklepach. Taka wersja też będzie ok.

zolte curry z fasolka w kociolku

CURRY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – SKŁADNIKI:

  • ok. 400 g fasolki szparagowej, ja użyłam świeżej, ale poza sezonem spokojnie można zastąpić ją mrożoną
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego), można ją zastąpić 1 łyżką oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (ja zawsze najpierw je podprażam na suchej patelni, potem tłukę w moździerzu)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 goździki (podobnie jak nasiona kolendry – podprażam i tłukę w moździerzu, można to oczywiście zrobić razem tj. i kolendra i goździki w tym samym czasie, na jednej patelni)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • sól, pieprz

CURRY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – WYKONANIE:

  • w garnku rozgrzewamy masło (lub olej kokosowy)
  • wrzucamy pokrojony drobno czosnek i świeży imbir – podsmażamy przez chwilę, do momentu aż zacznie uwalniać się aromat
  • dorzucamy wszystkie pozostałe przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy
  • dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową
  • dusimy wszystko pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody
  • dolewamy mleko kokosowe, mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, żeby wszystkie smaki się połączyły
  • doprawiamy solą i pieprzem
  • curry nie powinno być ani za gęste, ani za rzadkie – powinno mieć konsystencję maślanego sosu, ale nie zupy
  • świetnie pasuje do niego ryż jaśminowy, albo basmati

Komentarze

komentarze