CURRY Z DYNI, CIECIORKI I SZPINAKU

Udostępnij
Facebookpinterest

curry z dyni cieciorki i szpinaku

Dzisiaj na obiad curry z dyni, cieciorki i szpinaku, bo przypomniały mi się Indie i jakoś tak tęskno mi się zrobiło…

Indie to oczywiście dłuższa historia na inny wpis i od dłuższego czasu zbieram się do tego, żeby wreszcie coś na ten temat wrzucić, ale póki co pozostaje przepis – inspiracja. Wprawdzie curry z  dyni  tam nie spotkałam, ale że u nas sezon w pełni postanowiłam ją przemycić.  Uwielbiam wszelkie formy dań jednogarnkowych. Nieważne czy to risotto czy gęsta, wieloskładnikowa zupa – lubię jak na talerzu jest gęsto, esencjonalnie i różnorodnie. Curry, w którym smaków i kolorów nie brakuje sprawdza się więc w tej roli idealnie. Kluczową rolę odgrywają w nim przyprawy . W Indiach w zależności od regionu i od ręki, która przygotowuje potrawę trochę się one różnicują, pozostałe składniki to właściwie sprawa drugorzędna.

Do swojego curry możecie wrzucić to co lubicie – marchewkę, groszek, ziemniaki, fasolkę, mięso lub rybę – wariacji jest mnóstwo.

Ja dzisiaj powodowana impulsem zwariowałam na punkcie dyni i dzielę się tym co wyczarowałam.

SKŁADNIKI:

1 szklanka cieciorki (wcześniej ugotowanej lub gotowej z puszki)

400 g obranej dyni

1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki)

1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml)

2-3 garście młodego szpinaku

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 łyżka świeżego, startego imbiru

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć jeśli nie lubicie lub jeśli danie będą jadły również dzieci)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kardamonu

(wszystkie przyprawy można zastąpić gotową mieszanką indyjską np. garam masala lub curry masala)

kilka pomidorków koktajlowych (do podania)

WYKONANIE:

*w garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać czosnek, cebulę i imbir – wszystko razem podsmażyć przez chwilę

*dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać

*dodać cieciorkę, dynię i pomidory – wymieszać przykryć garnek i gotować do momentu aż dynia zmięknie

*dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez kilka minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wody

*dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem – gotować jeszcze ok. 10 minut

*na koniec dodać pomidorki koktajlowe

*podawać gorące, posypane świeżo mielonym pieprzem i rozdrobnionym szpinakiem

img_4748

Komentarze

komentarze