DANIA GŁÓWNE

CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU

By 12 maja 2016 11 lipca, 2017 No Comments
Udostępnij
Facebookpinterest

IMG_9062napis

Dzisiaj ciecierzyca po bretońsku,bo kto powiedział, że po bretońsku może być tylko fasolka?

Inna sprawa, że każdy Francuz parsknąłby śmiechem słysząc o fasolce po bretońsku. Jest ona takim samym mitem jak ryba po grecku, pierogi ruskie i placek po węgiersku, choć jak w każdej legendzie i tu jest ziarno pewnej prawdy. Historycznie fasolce po bretońsku zdecydowanie bliżej do Anglii niż do Francji, bo to Britonowie są autorami jej pierwotnej receptury. Britonowie z czasem stali się Brytyjczykami ,a fasolę britońską zastąpiła bretońska, którą niesłusznie połączono z francuską Bretonią. Tak zostało do dziś, a skoro historia – nawet ta kulinarna –  lubi być przewrotna, szaleństwo na talerzu jest jak najbardziej OK :D.

DO WYKONANIA CIECIERZYCY PO BRETOŃSKU POTRZEBNE BĘDĄ:

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

1/2 małej cebuli

100g wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej można pominąć ten element – też będzie smacznie)fj

400 g ciecierzycy (można użyć tej z puszki lub wcześniej ugotować odpowiednią ilość pamiętając o jej wcześniejszym namoczeniu)

500 ml passaty pomidorowej

1 puszka krojonych pomidorów

sól, pieprz – do smaku

1 łyżeczka kminku drobno zmielonego

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

WYKONANIE:

*rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę

*dodać pokrojony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy oprócz majeranku, całość smażyć jeszcze przez kilka minut

*wrzucić ciecierzycę, dokładnie wymieszać, gotować chwilę

*zalać wszystko puszką pomidorów i passatą

*gotować pod przykryciem, na małym ogniu 10-15 minut

*na koniec dodać majeranek, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem

ciecierzyca po bretonsku

Komentarze

komentarze