KORZENNE CIASTO DYNIOWE

Udostępnij
Facebookpinterest

korzenne ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe powstaje u mnie zawsze wtedy gdy dynia na zupę okazuję się za duża 🙂

Przynajmniej raz w roku musi być! Ponieważ sama dynia w smaku bywa dosyć nijaka moje ciasto dyniowe doprawiam aromatycznymi przyprawami korzennymi. W takiej wersji ciężko go nie polubić, bo pachnie nieziemsko i smakuje tak, że na porcję dla spóźnialskich raczej nie ma szans – z talerzy znika w trybie natychmiastowym. Na szczęście ciasto to jest na tyle proste i szybkie w przygotowaniu, że zawsze można liczyć na drugą sztukę :).

DO WYKONANIA CIASTA DYNIOWEGO W WERSJI KORZENNEJ POTRZEBNE BĘDĄ:

500 g dyni

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka oleju z pestek winogron

3 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżeczki przyprawy korzennej do pieczenia (można zrobić ją samemu mieszając 2 łyżeczki cynamonu i po pół łyżeczki kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków i imbiru)

1 opakowanie płatków migdałowych

WYKONANIE:

*dynię obrać i upiec do miękkości, gdy wystygnie zmiksować ją na gładkie puree

*olej utrzeć z cukrem, dodać jajka, puree z dyni i dokładnie mieszać

*dodać resztę składników: mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz 1/2 opakowania płatków migdałowych, wymieszać wszystko dokładnie (opcjonalnie można dodać startą skórkę z pomarańczy, orzechy włoskie, inne ulubione składniki)

*piekarnik nagrzać do 180ºC, przełożyć ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, posypać wierzch ciasta resztą płatków migdałowych i piec 1-1,20 h (w zależności od piekarnika- najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest wilgotne czy suche)

 

Komentarze

komentarze