BUDYŃ JAGLANY Z CYNAMONEM I WANILIĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

Zawsze lubiłam budyń. Robiłam go z torebki, zalewałam mlekiem, mieszałam kilka razy i gotowe. Wiem, że da się go zrobić „po domowemu”, moja babcia potrafi, ja jednak szłam na łatwiznę. Od kiedy przestałam jeść nabiał o budyniu zupełnie zapomniałam, aż do momentu, w którym trafiłam na budyń jaglany. To jest pyszne! To jest łatwe! To jest zdrowe! To jest szybkie do zrobienia!

BUDYŃ JAGLANY – SKŁADNIKI:

(na 2-3 porcje)

4 łyżki kaszy jaglanej

2 szklanki mleka roślinnego (może być krowie jeśli pijecie)

2 łyżki miodu

1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym lub cukrem z prawdziwą wanilią – w tym wypadku ilość według własnego gustu, ważne żeby nie było za słodko, bo był już dodawany miód)

1/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżka oleju kokosowego

WYKONANIE:

*kaszę jaglaną dokładnie kilka razy przepłukać lub podprażyć na sucho, żeby pozbyć się goryczki, a następnie zmielić na drobny pyłek w blenderze

*do rondelka wlać mleko, wrzucić przyprawy i zmieloną jaglankę

*dodać miód i gotować na małym ogniu co jakiś czas dokładnie mieszając, żeby nie powstawały grudki i żeby budyń nie przywarł do dna

*budyń jest gotowy po mniej więcej 15 – 2o minutach, gdy jest lekko lejący; jeśli wolicie bardziej gęsty można dodać więcej kaszy lub poczekać aż wystygnie – wtedy będzie przypominał pudding, jednak moim zdaniem wersja na ciepło jest najlepsza

*do takiego budyniu można dodać ulubione owoce, syrop owocowy, konfiturę, wiórki kokosowe lub lub cokolwiek co lubicie i co przyjdzie Wam do głowy,;moja ulubiona wersja na teraz to budyń z czereśniami lub lekko podduszonymi wiśniami – czasem jadam to na śniadanie, czasem po prostu jako deser

 

 

 

 

Komentarze

komentarze