AZTECKA ZUPA POMIDOROWA

Udostępnij
Facebookpinterest

aztecka zupa pomidorowa

Pora na małe obnażenie się. Tak się złożyło, że studiowałam latynoamerykanistykę. Kierunek dla wariatów i pozytywnie zakręconych, zakochanych w podróżach i przygodach marzycieli, który kończy rocznie niewiele ponad 20 osób. I jak to zwykle bywa szewc w dziurawych butach chodzi, bo chociaż na studiach sporo było kuchni i meksykańskiej i brazylijskiej, to na blogu nie pojawił się jeszcze ani jeden przepis nawiązujący do tematyki latynoskiej. Do dzisiaj. Proszę Państwa oto jest – sopa de Azteca czyli meksykańska zupa pomidorowa.

SKŁADNIKI:

1 puszka pomidorów bez skórki

400 g grillowanej papryki (można kupić gotową w zalewie lub zgrillować samemu – ważne, żeby była bez skórki)

kawałek sera feta

1 awokado

sok z 1 limonki

opakowanie nachos

2 ząbki czosnku

pęczek młodej dymki

pęczek świeżej kolendry (u mnie natka pietruszki)

zielona papryczka chili

czerwona papryczka chili

garść ryżu

łyżka oliwy

200 g żółtego sera (np. hiszpańskiego manchego)

WYKONANIE:

*dymkę pokroić, wrzucić do garnka z łyżką oliwy

* górne listki kolendry(pietruszki) obciąć i   zostawić do dekoracji, a resztę pozostałych ogonków dodać do dymki

* dorzucić zmiażdżony czosnek, pomidory oraz paprykę  doprawić solą i pieprzem, dodać garść ryżu i gotować 10 minut

* zmiksować wszystkie składniki w garnku, wcisnąć sok z limonki i dokładnie wymieszać

* nachosy przełożyć na blaszkę, posypać startym żółtym serem oraz pokrojoną w plasterki chili papryczką chili- wszystko zapiec aż ser się stopi

* zupę przelać do miski, serwować posypaną fetą, pokrojonym drobno awokado, papryczką, nachosami i listkami kolendry/natki

* opcjonalnie można polać ją sosem z jogurtowo – miętowym (400 g jogurtu naturalnego należy zmiksować z pęczkiem świeżej mięty)

Komentarze

komentarze