DANIA GŁÓWNE

CURRY Z DYNI, CIECIORKI I SZPINAKU

Udostępnij
Facebookpinterest

curry z dyni cieciorki i szpinaku

Proste, rozgrzewające i szybkie. W sam raz na listopadowe popołudnia :).

SKŁADNIKI:

1 szklanka cieciorki (wcześniej ugotowanej lub gotowej z puszki)

400 g obranej dyni

1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki)

1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml)

2-3 garści młodego szpinaku

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 łyżka świeżego, startego imbiru

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kardamonu

(wszystkie przyprawy można zastąpić gotową mieszanką indyjską np. garam masala lub cuury masala)

kilka pomidorków koktajlowych (do podania)

WYKONANIE:

*w garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać czosnek, cebulę i imbir – wszystko razem podsmażyć przez chwilę

*dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać

*dodać cieciorkę, dynię i pomidory – wymieszać przykryć garnek i gotować do momentu aż dynia zmięknie

*dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez kilka minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wody

*dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem – gotować jeszcze ok. 10 minut

*na koniec dodać pomidorki koktajlowe

*podawać gorące, posypane świeżo mielonym pieprzem i rozdrobnionym szpinakiem

img_4748

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress