DANIA GŁÓWNE

RISOTTO Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM

Udostępnij
Facebookpinterest

risotto

Co zrobić, gdy w lodówce prawie pusto, a wszystkie sklepy pozamykane? RISOTTO! Miałam kilka pieczarek, cebulę i puszkę zielonego groszku. Do tego końcówkę natki ,resztkę parmezanu i ryż. Nie wiem dlaczego, ale tego ostatniego, podobnie jak kasz wszelkiej maści mam żelazne zapasy, od zawsze. W chwilach kryzysu i braku weny włoska kuchnia zawsze wygrywa – a więc dziś na tapecie risotto – prawie – al funghi :).

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

1 szklanka suchego ryżu do risotto (użyłam arborio)

1 mała cebula

5-6 średniej wielkości pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)

1 puszka zielonego groszku (można zastąpić groszkiem mrożonym i chyba nawet wolałabym taką wersję, ale tym razem był poza moim zasięgiem)

kilka łyżek bulionu (u mnie warzywny)

1 łyżka oliwy

natka pietruszki

1 łyżka masła ( w wersji bardzo fit ten składnik można pominąć, ja choć zawsze wybieram te zdrowsze rozwiązania, w przypadku risotto – kapituluję, dla mnie risotto bez masła to nie risotto, ale jak kto woli)

WYKONANIE:

* na patelni podgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno cebulę

*wrzucić suchy ryż i prażyć przez kilka minut dokładnie mieszając

*gdy ziarenka ryżu się zeszklą i będą wyglądały na lekko przezroczyste podlać wszystko odrobiną bulionu i dokładnie mieszać

*gdy ryż wchłonie pierwszą porcję bulionu podlać wszystko ponownie, dorzucić pokrojone drobno pieczarki i groszek

*wszystko dokładnie mieszać (w przypadku risotto to dosyć istotny punkt)

*dodać odrobinę parmezanu i ponownie wymieszać

*podawać z natką pietruszki, posypane parmezanem i płatkami masła (jeśli decydujemy się na wersje mniej fit), całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem

*dobrze zrobione risotto powinno być kleiste, lekko wilgotne i zwarte dlatego ważne jest żeby dokładnie je mieszać i pilnować aby ryż się nie rozgotował

risotto

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress