UGRYŹ MIASTO UGRYŹ ŚWIAT

SARDYNIA w Warszawie

Udostępnij
Facebookpinterest

sardynia

Vermentino i ja

sardynia

Okazuje się, że świat można ugryźć nie ruszając się ze stolicy, a kuchnia włoska nie jedno ma imię. Wczoraj, dzięki uprzejmości Polsko- Włoskiej Izby Gospodarczej  miałam okazję wziąć udział w wydarzeniu promującym region Sardynii. W industrialnych wnętrzach Soho Factory odbyła się prawdziwa, kulinarna uczta zakrapiana winem, dosmaczona regionalną muzyką i  opowieściami o historii i atrakcjach wyspy.

Podobno życie na Sardynii gwarantuje szczęście i chroni przed depresją, czego dowodem maja być statystki, świadczące o długiej żywotności jej mieszkańców. Nawet najstarsi wyspiarze cieszą się zdrowiem i świetną kondycją, a to za sprawą nie tylko doskonałych warunków klimatycznych, ale i jedzenia. Kuchnia sardyńska różni się od kontynentalnej kuchni włoskiej. Ma ponad tysiącletnią historię, która wyrosła na kulinarnych zwyczajach rolników i pasterzy. Jest doskonała w swej prostocie i mocno zróżnicowana, nawet w obrębie samej wyspy. Każdy jej region szczyci się swoją własną kulinarną specjalnością. Domeną Sardynii są różnego rodzaju mięsa: cielęcina, baranina,jagnięcilna, koźlęcina, dziczyzna, ryby i owoce morza, które zgodnie z tradycją grilluje się i piecze na ogniu. Sardyńczycy mogą pochwalić się świetnymi serami kozimi i owczymi oraz niezliczonymi gatunkami chleba. Żaden z tych przysmaków nie może obejść się bez wina. Cannonau i Aragosta to dwa gatunki typowe dla wyspy.,Wśród mniej znanych, ale równie dobrych znaleźć można m.in. Vermentino, Malvasię, Nuragus i Sorso.

sardynia

Panne Fratau – tradycyjny chleb z Sardynii podany z jajkiem przepiórki

IMG_2618

Cannonau (jeszcze pełne)

sardynia

Świeży ser owczy pieczony z miodem wielokwiatowym na mokrym chlebie carasau

sardynia

Papassino bianco- typowe ciastka z Sardynii z kandyzowanymi owocami

sardynia

 

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress