ZUPY

KREM Z DYNI Z PRAŻONYMI NASIONAMI KOLENDRY

Udostępnij
Facebookpinterest

krem z dyni

Do tej pory krem z dyni robiłam raczej tradycyjnie – dynia, imbir, pomarańcza. Tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować. W efekcie wyszła rozgrzewająca, dosyć pikantna zupa z azjatyckim twistem – w sam raz na tę porę roku.

SKŁADNIKI:

ok. 1 kg dyni

1-2 łyżki oleju kokosowego

1 mała papryczka chili

1 mała cebula

3 cm korzenia imbiru

100 ml mleka kokosowego

1 l bulionu warzywnego

sól, pieprz – do smaku

2 łyżki nasion kolendry (uprażone na patelni) – do podania

2 łyżki pestek dyni (uprażone na patelni) – do podania

WYKONANIE:

*dynię obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę (można użyć dyni wcześniej upieczonej)

*podgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę, chili i starty na tarce imbir

*dodać dynię, zalać bulionem i gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem

*zmiksować zupę na gładką masę, postawić na niewielkim ogniu i dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze przez chwilę

*podawać krem posypany nasionami kolendry i pestkami dyni

krem z dyni

 

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress