ZUPY

KREM Z DYNI Z TYMIANKIEM I DZIKIM RYŻEM

Udostępnij
Facebookpinterest

krem z dyni z tymiankiem i dzikim ryzem

Dynia obok jabłek i grzybów jest dla mnie nieodłącznym elementem jesieni. Czy to w formie zupy, czy jako nadzienie do naleśników ( o tym wkrótce!) baza do ciast, czy też marynowana – każda jej wersja mi pasuje i nie wyobrażam sobie, żeby o tej porze roku zabrakło jej w moim domu. Jest łatwa w obróbce, świetnie się przechowuje, a jej wartości odżywcze nie sposób przecenić dlatego póki jest trzeba z niej korzystać ile wlezie. Stragany na wolskim bazarku aż uginają się pod jej ciężarem. Nie mogłam przejść obojętnie…

SKŁADNIKI:

ok. 1 kg dyni

1 łyżka masła

1 mała cebula

3 cm korzenia imbiru

kilka gałązek świeżego tymianku

szczypta cynamonu

sól, pieprz – do smaku

ok. 1 l bulionu warzywnego

kilka łyżek dzikiego ryżu – do podania

szczypta skórki otartej z pomarańczy

WYKONANIE:

*dynię  obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę

*masło roztopić w garnku, dodać drobno pokrojoną cebulę i starty na tarce imbir – całość zeszklić

*dodać dynię, zalać bulionem i gotować do miękkości

*dodać świeży tymianek i cynamon, doprawić solą i pieprzem

*całość zmiksować na gładką masę, w razie potrzeby doprawić/dolać jeszcze odrobinę bulionu (konsystencja powinna być kremowa, nie za rzadka, nie za gęsta)

*podawać ze świeżym tymiankiem, dzikim ryżem, delikatnie posypaną skórką z pomarańczy

krem z dyni z tymiankiem i dzikim ryzem

Sposób na dynię 2015
 

Jesienne Superfoods

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress