DO CHLEBA PRZYSTAWKI

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI Z ROZMARYNEM I GRUSZKĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

pasztet z bialej fasoli

Podobno fasola to jeden z najbardziej wartościowych składników jakie rodzi ziemia. Jest trzecim po soi i grochu składnikiem bogatym w białko. Ma go więcej niż mięso (fasola: 22%, mięso:12-13%) dlatego ci którzy mięsa na co dzień nie jadają powinni się z nią szczególnie zaprzyjaźnić. Nie zawsze musi lądować w zupie, albo pływać w sosie pomidorowym. Idealnie nadaje się do wszelkich smarowideł. Wyjdzie z niej dobry smalec (!) i naprawdę niezły pasztet :).

SKŁADNIKI:

3 dojrzałe gruszki (1 zostawić do dekoracji)

2 szklanki ugotowanej białej fasoli (1 szklanka suchej)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej( 1.2 szklanki suchej)

1/3 szklanki oleju roślinnego

2 łyżki sosu sojowego

kilka gałązek cząbru (można zastąpić szczyptą suszonego)

kilka gałązek tymianku (można zastąpić szczyptą suszonego)

kilka gałązek rozmarynu

sól, pieprz – do smaku

WYKONANIE:

*2 gruszki obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne, poddusić na patelni z kilkoma gałązkami rozmarynu(2-3 sztuki)

*fasolę, kaszę jaglaną, gruszki i wszystkie przyprawy zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem

*przygotowaną masę przełożyć do foremki, ułożyć na wierzchu surową gruszkę (obraną i pokrojoną ), powtykać małe gałązki rozmarynu

*piec 35-40 minut (aż się zarumieni) w temperaturze 200°C

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress