ZUPY

ZUPA KREM Z SOCZEWICY I GRUSZKI

Udostępnij
Facebookpinterest

zupa krem z soczewicy i gruszki

zupa krem z soczewicy i gruszki

Dawno nie było zupy więc proszę – jesienny krem z soczewicy i gruszki z odrobiną cynamonu. Połączenie może i nietypowe, ale skoro krem z gruszki i pietruszki wyszedł całkiem ok, czemu gruszki nie dorzucić do soczewicy? Zresztą liczy się efekt końcowy, a ten jest naprawdę bardzo zadowalający, bo zupa smakuje naprawdę ekstra.

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

2 cm korzenia imbiru startego na tarce o dużych oczkach

2-3 łyżki oleju kokosowego

2 gruszki (jedna wydrylowana i pokrojona w kostkę, druga pokrojona w ćwiartki- do podania)

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka nasion kolendry

1/2 łyżeczki nasion kozieradki

1/2 łyżeczki kurkumy

1,5 l wody

sól, pieprz- do smaku

cynamon – odrobina do posypania

WYKONANIE:

* cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju posypując odrobiną soli do momentu aż się zeszkli

*dodać posiekany czosnek, imbir i pozostałe przyprawy (kumin, kozieradkę i nasiona kolendry)

*dodać przecier pomidorowy , kurkumę i gruszkę pokrojoną w kostkę (razem ze skórką) – dokładnie wszystko wymieszać i dusić przez chwilę

*dodać soczewicę – zalać całość wodą i gotować do momentu aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut)

* całość zmiksować, doprawić do smaku sola i pieprzem, posypać odrobiną cynamonu

*podawać z gruszką posypaną cynamonem i pokrojoną w ćwiartki

zupa krem z soczewicy i gruszki

Jesienne Superfoods

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress