PIECZYWO PRZYSTAWKI

FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI

Udostępnij
Facebookpinterest

focaccia z rozmarynem i oliwkami

Jeśli kiedykolwiek będąc w Pizza Hut, albo podobnej sieciówce zdarzyło  Wam się zamówić „włoską” focaccię, to… nie jedliście włoskiej foccaci, a jedynie coś co bardzo słabo ją przypomina. Ta prawdziwa jest po pierwsze – puszysta,  a nie wysuszona jak paluszki z Żerania, po drugie pachnąca ziołami – świeżymi, a nie z torebki , po trzecie zawsze podawana na ciepło. Co ciekawe – łatwo można zrobić ją samemu, bo wcale nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych jedynie cierpliwości.

SKŁADANIKI:

500 g mąki pszennej

7 g drożdży instant

325 ml ciepłej wody

szczypta soli

kilka gałązek świeżego rozmarynu

garść oliwek (zielonych lub czarnych bez pestek)

oliwa dobrej jakości

garść polenty (opcjonalnie)

WYKONANIE:

* mąkę przesiać i skropić niewielką ilością oliwy i posypać szczyptą soli

* drożdże połączyć z ciepłą wodą i dokładnie wymieszać

* wodę i drożdże połączyć z mąką dokładnie wymieszać, a następnie przez ok. 10 min ugniatać i rozciągać ciasto

* uformowane ciasto oprószyć lekko mąką i pozostawić pod przykryciem na 40 minut do wyrośnięcia

* wyrośnięte ciasto przełożyć do formy (wcześniej można wysypać na nią odrobinę polenty – będzie łatwiej oddzielać się od spodu i nie przypali się w trakcie pieczenia) , wcisnąć w nie oliwki i rozmaryn, ponownie posypać odrobiną soli (świetnie pasuje sól morska gruboziarnista), przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić jeszcze na 45 minut

* ciasto piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC

* podawać na ciepło z oliwą

focaccia z rozmarynem i oliwkami

Inspiracją do podjęcia wyzwania i upieczenia foccaci był poniższy filmik ::

 

 

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress