PRZYSTAWKI

CUKINIA CAPRESE

Udostępnij
Facebookpinterest

cukinia caprese

Szybko nie zawsze znaczy nie zdrowo, tłusto i ciężko. Cukinia a’la caprese jest tego idealnym przykładem. Wystarczy napakować ją mozarellą, pomidorami i świeżymi ziołami, żeby móc cieszyć się szybkim, aromatycznym posiłkiem w sam raz na mały głód.

SKŁADNIKI:

2 małe cukinie

1 ząbek czosnku

kilka gałązek świeżego oregano (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego)

kilka listków świeżej bazylii

1 pomidor

1 kulka mozarelli

sól, pieprz – do smaku

kilka łyżek oliwy

balsamico (opcjonalnie, do podania)

WYKONANIE:

* cukinię przekroić na pół i wydrążyć z niej łyżeczką nasiona, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, posmarować startym czosnkiem, a następnie ponakłuwać  widelcem (od strony miąższu, uważając    żeby nie przebić skórki)

* cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20-25 min

*gdy cukinia będzie odpowiednio miękka wyjąć ją , wypełnić  pokrojoną w plastry mozarellą i pomidorami, posypać oregano, solą i pieprzem i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 10 min. (do czasu, aż mozarella zacznie się rozpuszczać)

* cukinię podawać posypaną świeżą bazylią i skropioną oliwą, bardzo dobrze smakuje również z odrobiną balsamico i ciepłą, świeżą bagietką

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress