DANIA GŁÓWNE

MAKARON ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

makaron ze szpinakiem i ricotta

makaron ze szpinakiem i ricotta

Makaron na obiad sprawdza się zawsze, szczególnie wtedy gdy na gotowanie nie mam czasu. Wystarczy dodać do niego ulubione składniki lub te, które po prostu są pod ręką i jest – normalny, regularny obiad zrobiony w 15-20 minut. U mnie tym razem bucatini (spaghetti z dziurką) ze szpinakiem, czosnkiem i serem ricotta. Całość udekorowana świeżą miętą i odrobiną nerkowców. Palce lizać!

SKŁADNIKI:

makaron (u mnie wspomniany bucatini, ale można zastąpić go dowolnym)

1 opakowanie sera ricotta (można zastąpić fetą lub pleśniowym)

2 ząbki czosnku

1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

1 czerwona papryczka chili

oliwa

sól, pieprz – do smaku

garść rozdrobnionych nerkowców lub innych orzechów

kilka listków świeżej mięty

WYKONANIE:

* na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią pokrojony drobno czosnek i papryczkę chili (ostatni składnik można pominąć – ja od jakiegoś czasu mocno z nią sympatyzuję i dodaję właściwie do wszystkiego)

* dodać szpinak, wymieszać z pozostałymi składnikami i połączyć  z ricottą – mieszać wszystko do momentu aż szpinak i ricotta utworzą jedną, spójną masę bez grudek

* w międzyczasie ugotować makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ja lubię bardzo al dente więc zazwyczaj gotuję trochę krócej)

* makaron połączyć z sosem, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, przed podaniem posypać orzechami i miętą

makaron ze szpinakiem i ricotta

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress