DANIA GŁÓWNE

KOFTA KEBAB Z CUKINII

Udostępnij
Facebookpinterest

kofta kebab z cukinii

Tradycyjny kofta kebab to szaszłyki z mielonego mięsa doprawione odpowiednią mieszanką przypraw, charakterystyczną dla kuchni bliskowschodniej. Podaje się je w chlebku pita w towarzystwie ajvaru i aryanu czyli napoju na bazie jogurtu. Moja kofta jest bezmięsna. Składnik bazowy stanowi cukinia. Nie wymyśliłam jej sama. Wiecie kto to Tim Shieff? Ja do niedawna nie miałam o nim pojęcia, ale ponieważ w kuchnię bezmięsną brnę coraz mocniej – szukam tu i ówdzie przepisów na to, co ewentualnie mogłabym upichcić. I tak trafiłam na stronę Jamiego Olivera, a stamtąd do Tima właśnie. Chłopak jest świetny (przystojny przy okazji też). Jest mistrzem świata we free runnignu, jest weganem i świetnie gotuje. Kofta kebab z cukinii to jego wynalazek, ja dodałam do niej tylko kilka swoich elementów.

SKŁADNIKI:

na koftę (7-8 sztuk):

2 nieduże cukinie

3 ząbki czosnku

1 cm korzenia imbiru

2 łyżki ziaren kuminu

2 łyżki nasion kolendry

1 szklanka ugotowanej cieciorki lub jedna puszka gotowej

1 pęczek natki pietruszki (lub kolendry – jeśli lubicie)

1/2 szklanki nerkowców

oliwa

sól

chlebki pita

na sos:

1 kubeczek małego jogurtu naturalnego lub greckiego

1 średniej wielkości ogórek

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1 ząbek czosnku

pęczek koperku

WYKONANIE:

kofta:

* nasiona kolendry i kuminu tostujemy na rozgrzanej patelni, gdy będą złociste wrzucamy do moździerza i dokładnie miażdżymy

* czosnek i imbir kroimy w cienkie płatki, podsmażamy na odrobinie oliwy

* cukinię myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, nadmiar wody odciskamy

* cukinię, kolendrę, kumin, czosnek i oliwę wrzucamy do blendera, dodajemy natkę, ugotowaną cieciorkę i nerkowce – miksujemy

* powstałą masę doprawiamy solą, formujemy koftę, układamy na blasze i wkładamy na 10-15 minut do lodówki

* koftę podsmażamy z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni (należy ją delikatnie obracać, żeby się nie rozpadła, ale jeśli wcześniej dokładnie odciśniemy wodę z cukinii i damy jej „odpocząć”    w lodówce powinna dać się podsmażyć w całości)

sos:

* jogurt przelewamy do większej miseczki

* ogórka kroimy na pół, usuwamy łyżką gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, całość skrapiamy sokiem z cytryny i odciskamy nadmiar wody

* jogurt łączymy z ogórkiem, posiekanym drobno koprem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku

koftę wkładamy do rozkrojonych chlebków pita, podajemy z natką pietruszki/kolendrą, sosem i ćwiartka cytryny

kofta kebab z cukinii

 

 

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress