PIECZYWO PRZYSTAWKI

CHLEBEK PITA

Udostępnij
Facebookpinterest

chlebek pita

chlebek pita

chlebek pita

chlebek pita

Potrzebowałam chlebka pity, bo zachciało nam się kebabów (o tym jak to się skończyło następnym razem). Mieszkam na warszawskiej Woli. Nie tej nowej, ciągle budującej się i nowoczesnej tylko w tej szemrano – robotniczej części. Łatwiej niż chlebek pita, szczególnie w niedzielę, dostać tu piwo i butlę czystej. W sklepie pity nie było. Była za to rozbawiona osiedlowa ekipa. Znalazły się też mąka i drożdże. Polak potrafi, a Woli radzić sobie trzeba. Przepis podkradałam z I LOVE BAKE i… udało się! Pierwszy, własnoręcznie wyrobiony i ugnieciony chlebek pita wylądował na stole.

SKŁADNIKI (na 6 chlebków):

3 1/4 szklanki mąki tortowej

1 łyżka suchych drożdży (używam tylko takich, z innymi nie umiem się obchodzić)

1 1/2 szklanki ciepłej wody

1 płaska łyżeczka soli

WYKONANIE:

* mąkę przesiać do dużego naczynia, dodać sól, drożdże i ciepłą wodę

* zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (ja wyrabiałam dzielnie ok. 7-8 minut do momentu aż było jednolite i nie kleiło się do rąk)

* podzielić ciasto na 6 części i uformować w kulki i rozwałkować, następnie przykryć ściereczką i pozostawić 30-40 minut do napuszenia

* piec 8 -10 minut w temperaturze 220°C ( ja wcześniej zrobiłam próbę – w moim piekarniku 10 minut z oryginalnego przepisu okazało się za długim czasem – bułki były twarde jak głaz, 8 minut okazało się czasem optymalnym – wyszły wyrośnięte, miękkie i puste w środku – idealne do nadziewania farszem jak prawdziwy chlebek pita)

chlebek pita

chlebek pita

chlebek pita

chlebek pita

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress