NAPOJE

CYTRYNÓWKA

Udostępnij
Facebookpinterest

wodka sour

  Znacie wódkę sour albo caipiroske? Na pewno znacie, bo można je wypić w każdym lokalu na całym świecie. Drink prosty, składniki ogólnodostępne, a wykonanie mało skomplikowane. Za to smak – esencja, a nie jakiś słodki, mleczny ulepek. Moja cytrynówka to nic innego jak wódka sour w wersji multi. Miała wytrzymać do jesieni – nie dotrwała nawet do weekendu :).

SKŁADNIKI:

(na wersję butelkową)

250 ml czystej wódki

250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ostatecznie można zastąpić gotową „cytrynką”, ale ważne, żeby był to sok 100% a nie jego substytut doprawiony kwaskiem cytrynowym)

150 ml syropu cukrowego

WYKONANIE:

wódkę połączyć z sokiem, dosłodzić syropem, schłodzić, podawać na kruszonym lodzie

SKŁADNIKI:

(na wersję drinkową)

40 ml wódki

1/2 cytryny pokrojonej w ćwiartki

3 łyżeczki cukru trzcinowego

kruszony lód

WYKONANIE:

ćwiartki cytryn wrzucić do szklanki, zasypać cukrem (najlepiej jeśli cytryny cytryny będą leżały skórką do dna), całość porządnie ugnieść (zmuddlerować :), zasypać wszystko kruszonym lodem (prawie po brzeg szklanki), dopełnić całość alkoholem (wódkę można zastąpić np. rumem), na koniec całość można wymieszać; podawać z dwoma słomkami 🙂

 

 

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress