DANIA GŁÓWNE

KOPYTKA Z BOBU Z MIĘTĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

kopytka z bobu z mieta

Nie lubię kopytek – tych tradycyjnych.  W ogóle nie przepadam za wyrobami mącznymi i mączno -ziemniaczanymi. Pierogi, kluski śląskie, leniwe i inne podobne im cuda jadam tylko od święta, albo podczas wizyt u babci (wiadomo, babcia zawsze karmi najlepiej, a odmawiać jej nie można). Kopytka lubi mój prawie mąż, a ponieważ dzielnie znosi to, że w domu prawie nie jadamy mięsa, że z deserami też bywa kiepsko –  drogą kompromisu popełniłam bobytka czyli kopytka z bobu :). Posypałam je świeżą miętą,  a jako dodatek wykorzystałam świeże pomidory, czarne oliwki i suszone zioła. Było naprawdę smacznie :).

SKŁADNIKI:

na kopytka:

350 g bobu (ugotowanego i obranego)

100 g mąki pszennej

1 jajko

sól, pieprz- do smaku

kilka listków świeżej mięty – do posypania

masło (jeśli będziemy chcieli podsmażyć kopytka lub polać je roztopionym)

na salsę:

2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

1 szklanka czarnych, pokrojonych oliwek

1/2 drobno posiekanego ząbku czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

sól, pieprz – do smaku

1-2 łyżki oliwy

WYKONANIE:

* ugotowany bób rozgnieść praską do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, sól i pierz – wymieszać wszystkie składniki i uformować kulę (powinna być dosyć miękka)

* kulę podzielić na mniejsze kawałki, uformować z nich wałeczki i pokroić

*  kopytka wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody

* wyławiać gdy wypłyną na powierzchnię ( nie powinny gotować się dłużej niż pół minuty)

* salsa : pomidory lekko posolić, gdy puszczą sok połączyć z resztą składników, skropić oliwą i dokładnie wymieszać

* podawać z wody lub podsmażone na maśle, posypane świeżą miętą

* kopytka świetnie smakują też posypane świeżym koperkiem (tę wersję testowaliśmy przy drugim podejściu i była równie udana)

kopytka z bobu z mieta

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress