DANIA GŁÓWNE

DORADA AL HORNO Z SALSĄ ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ

Udostępnij
Facebookpinterest

dorada al horno

Co zazwyczaj kojarzy się z Barceloną? Gaudi, futbol i tapas. Co mnie kojarzy się z Barceloną? Ciepłe bagietki o każdej porze dnia i nocy, najlepsza sangría pod słońcem , którą serwują afrykańscy emigranci w szemranej Barrio Chino i dorada – genialna ryba o białym mięsie idealnie oddzielającym się od ości, bez której kuchnia katalońska nie byłaby kompletna. Mijają dwa lata od czasu, kiedy w Barcelonie byłam po raz ostatni. Tęsknię, bo choć uwielbiam Warszawę, to do Hiszpanii ciągnie mnie niezmiennie i wciąż biorę pod uwagę możliwość przeprowadzki właśnie tam. Przeglądam więc zdjęcia, czytam newsy, szukam wszystkiego co Barcelony dotyczy – i tak trafiłam przypadkiem na artykuł  ZAKOCHAJ SIĘ W BARCELONIE. Wspomnienia odżyły, a żeby choć trochę zbliżyć się do Hiszpanii, zafundowałam sobie na obiad coś bardzo katalońskiego.

Dorada al horno – fundament kuchni katalońskiej. Danie wyjątkowo proste, a jednocześnie kipiące smakiem. Ryba doprawiona ziołami, podlana winem i wrzucona do pieca. Połączyłam ją z sosem inspirowanym smakami śródziemnomorskimi:pomidorami, czosnkiem, oliwkami, świeżymi ziołami i winem. W domu naprawdę zapachniało Costa Dorada :).

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):

do ryby:

2 dorady w całości, wypatroszone i dokładnie oczyszczone

1 cytryna

kilka gałązek świeżego tymianku

1/2 pęczka natki pietruszki

kilka płatków masła

sól morska, pieprz – do smaku

1/2 szklanki białego wina (użyłam hiszpańskiego szczepu verdejo – świeży, cytrusowy, lekko kwasowy)

3-4 łyżki oliwy

do sosu:

2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki

1 puszka krojonych pomidorów bez skórki

1 szklanka pokrojonych czarnych oliwek

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz – do smaku

1/4 szklanki białego wina

łyżka masła

WYKONANIE:

ryba:

* oczyszczoną rybę ponacinać delikatnie wzdłuż grzbietu, oprószyć odrobiną soli

* do środka włożyć tymianek, natkę, kilka plasterków cytryny (kilka można powkładać w nacięcia) i masło (dzięki temu dorada będzie soczysta)

* ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym i podlać winem połączonym z oliwą i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny

* ryba może poleżeć w marynacie przez chwilę ( u mnie około 30 minut), ale równie dobrze można ją piec od razu

* piec rybę 20-25 minut w temperaturze 180°C , kilka minut przed wyjęciem z piekarnika można zwiększyć temperaturę i włączyć termoobieg (skórka zrobi się chrupiąca)

sos:

* na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć czosnek

* dodać pomidory i podlać całość winem

* gdy wino odparuje dodać pokrojone oliwki, doprawić całość solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę

* na końcu dodać posiekaną natkę

*doradę ułożyć na sosie, serwować posypaną świeżymi ziołami, najlepiej z kieliszkiem wina, które było użyte w trakcie gotowania (jeśli zostało 🙂

dorada al horno

a na deser film z mojego pobytu w BCN:

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress