DANIA GŁÓWNE

PAD THAI

Udostępnij
Facebookpinterest

PAD THAI

 

Ręka do góry kto nie lubi kuchni tajskiej?! Jeśli ktoś taki się znajdzie, ze wszystkich sił będę próbowała go przekonać, że to jedna z najlepszych i najciekawszych smakowo kuchni świata. Wielbię ją do tego stopnia, że wybaczam jej nawet cebulę i kolendrę, których na co dzień unikam jak ognia. O jej niezwykłości można się rozpisywać godzinami. To, że jest bardzo zróżnicowana, aromatyczna i pełna kolorów nie pozostawia wątpliwości. Z mojego, praktycznego punktu widzenia ma jeszcze jedną ogromną zaletę – wiele dań z tajskiego menu robi się ekspresowo i jednogarnkowo. Makaron ryżowy, tofu, jaka, do tego kilka konkretnych przypraw – wszystko wymaga tylko wrzucenia w odpowiedniej kolejności ( to akurat jest bardzo istotne) do woka/patelni (odpowiednio rozgrzanego – to drugi warunek gwarantujący sukces) i jest…

PAD THAI – moje ulubione danie kuchni tajskiej. Dostępne w najróżniejszych wariacjach na ulicach Bangkoku – z kurczakiem, z krewetkami, z jajkami lub bez – do wyboru, do koloru. Wykonane ekspresowo (2-3 minuty), na małych , ulicznych wózkach wyposażonych we wszystkie niezbędne do wykonania składniki. W dodatku w bajecznych cenach (2,50 – 5 zł za porcję!) i ze świeżych produktów. Nic tylko jechać i próbować :).

pad thai

SKŁADNIKI:

1 opakowanie makaronu ryżowego (ok. 300 g) – najlepszy będzie najgrubszy

3 ząbki czosnku

1 nieduża czerwona cebula

1 papryczka chili

pęczek cebuli dymki

3 łyżki pasty tamaryndowej

1 łyżka cukru brązowego

2 łyżki sosu pomidorowego

4 łyżki sosu sojowego

1 kostka tofu naturalnego (ok. 250-300 g)

1/2 szklanki nerkowców (można zastąpić niesolonymi orzeszkami ziemnymi)

3 jajka

1 opakowanie kiełków fasoli mung

2 limonki

5-6 łyżek oleju

WYKONANIE:

* przygotować wszystkie składniki : orzeszki utłuc drobno w moździerzu, tofu pokroić w kostkę, czosnek i chili drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka, makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

* na patelni solidnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojone tofu, następnie cebulę, czosnek i chili

* dorzucić makaron ryżowy

* dodać pastę tamaryndową, sos sojowy i pomidorowy, cukier i podlać całość odrobiną wody – wszystkie składniki dokładnie wymieszać

* rozbić na tej samej patelni jajka, roztrzepać je jak do jajecznicy i wymieszać z resztą składników

* posypać wszystko pokrojoną dymką i kiełkami fasoli – wymieszać

* podawać z limonką, orzeszkami, cukrem i sproszkowanym chili

* w wersji mięsnej tuż po wrzuceniu tofu należy wrzucić na patelnię krewetki lub kurczaka i w dalszej kolejności postępować tak samo jak wyżej

pad thai

a gdyby komuś było mało… 😀

 

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress