DANIA GŁÓWNE

SPRING ROLLS Z KASZĄ JAGLANĄ I BOBEM

Udostępnij
Facebookpinterest

spring rolls z kasza jaglana i bobem

Cóż, nie należę do najlepszych gospodyń domowych. Moje gotowanie jest trochę leniwe i niedbałe. Skłamałabym mówiąc, że stanie nad garami jest moją życiową pasją. Po prostu trochę lubię gotować i bardzo lubię dobrze zjeść. Dobrze nie znaczy dużo, ale zdrowo i wartościowo. Do typowej kury domowej – w najlepszym tego słowa znaczeniu trochę mi daleko i chyba nawet nie mam takich aspiracji. Jestem typem wędrowca, nie lubię osiadłego trybu życia, a jeśli w jednym miejscu spędzam zbyt dużo czasu robię się nieznośna i marudna.
Pomimo tego, że prowadzę bloga kulinarnego i – mogłoby się wydawać – spędzam w kuchni pół życia, w praktyce ograniczam czas na gotowanie do niezbędnego minimum. To co dzieje się później – zmywanie, sprzątanie i inne obowiązki traktuję jako przykrą konieczność.W mojej kuchni wiele dań jest dziełem przypadku i jednego, wielkiego kulinarnego eksperymentu. Łączę smaki, które lubię i te, które przywołują miłe wspomnienia. Unikam składników, od których cierpnie mi skóra (czytaj: kolendra).Szukam sprytnych , szybkich, zdrowych rozwiązań i z rzadka pozwalam sobie na ekstrawagancję. Spring rolls z kaszą jaglaną i bobem, to jedno z tych dań, które są sumą moich życiowo – kulinarnych doświadczeń zebranych w czasie studiów, podróży i spotkań z różnymi ludźmi. Polski bób i kasza jaglana – wszystko wrzucone do jednego gara z tym co najbardziej charakterystyczne w kuchni azjatyckiej :
chili, limonka, dymka, wreszcie pasta tamaryndowa, kurkuma i szczypta imbiru. Całość zamknięta w azjatyckim papierze ryżowym w postaci apetycznych, kipiących smakiem rolek.

SKŁADNIKI:

1 szklanka ugotowanego i obranego bobu

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2 ząbki czosnku

3 cebulki dymki

1 papryczka chili

1 łyżeczka pasty tamaryndowej

1 łyżka kurkumy

2 cm korzenia imbiru

sos sojowy – do smaku

1 łyżeczka ostrej papryki

1 limonka

oliwa (3-4 łyżki)

opakowanie papieru ryżowego (10 sztuk)

WYKONANIE:

* kaszę jaglaną ugotować na sypko

* na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w płatki czosnek, drobno posiekane chili, dymkę i starty imbir, dodać pastę tamaryndową i dokładnie zamieszać

* połączyć składniki z kaszą jaglaną, doprawić kurkumą, sosem sojowym i papryką w proszku

* dodać ugotowany bób (wcześniej można go skropić sokiem z limonki) i dokładnie wymieszać wszystkie składniki

* przygotować papier ryżowy (należy przez chwilę namoczyć go w ciepłej wodzie), napełnić nadzieniem i zwinąć w rolki

*całość podawać z sosem sojowym połączonym z chili i imbirem oraz ćwiartkami limonki

spring rolls z kasza jaglana i bobem

spring rolls z kasza jaglana i bobem

Gotuj w zdrowym stylu

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress