DO CHLEBA

KREMOWY SEREK Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Udostępnij
Facebookpinterest

kremowy serek z czosnkiem niedzwiedzim

Od jakiegoś czasu zapomniany przez dekady, czosnek niedźwiedzi wraca do łask. Nazywany niekiedy czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic znów święci triumfy w polskiej kuchni. I dobrze, bo spożywanie go niesie ze sobą szereg korzyści. Czosnek niedźwiedzi od wieków był traktowany jako antidotum na różne dolegliwości. Pomaga w stanach przeziębienia, usprawnia wydzielanie żółci, korzystnie wpływa na układ krwionośny i wspomaga walkę z pasożytami i grzybami. Jest najbogatszą w związki siarki rośliną w Europie – zawiera jej kilkakrotnie więcej niż zwykły czosnek, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Nie bez powodu określa się go więc mianem „cud natury’. Najlepszy jest oczywiście świeży – dostać go można na lokalnych bazarkach, ale ostatnio nawet w supermarketach pojawiła się również jego suszona wersja.

SKŁADNIKI:

1 kostka białego sera (u mnie półtłusty)

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

świeżo mielony, zielony pieprz – do smaku

szczypta soli

2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (najlepiej zastąpić świeżym, ale mnie nie udało się nigdzie kupić)

WYKONANIE:

ser i jogurt zmiksować na gładką, puszystą masę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie z czosnkiem niedźwiedzim

kremowy serek z czosnkiem niedzwiedzim

Komentarze

komentarze

Comments are closed.

Powered by: Wordpress